Sosyal medya kısıtlamaları reklam sektörünü vurdu: Günlük 5 milyon liralık bütçe risk altında

Sosyal medya kısıtlamaları, günlük 5 milyon TL’lik dijital reklam harcamasını riske atıyor. Markalar, VPN ve makine öğrenimi tabanlı hedeflemelerle reklam erişimini sürdürebilir. Alternatif pazarlama kanallarına yönelmek kriz yönetiminde kritik rol oynuyor. Yanlış stratejiler ise marka imajına zarar verebilir.
Sosyal medya kısıtlamaları reklam sektörünü vurdu: Günlük 5 milyon liralık bütçe risk altında

Türkiye'de uygulanan sosyal medya kısıtlamaları, markalar için ciddi ticari kayıplara yol açabilir. Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, “Bazı sektörlerde günlük 5 milyon TL’ye yakın bir bütçeyle sosyal medya reklamları veriliyor. Kısıtlamalar, markaların dijital pazarlama stratejilerini sekteye uğratabilir. Ancak kriz yönetimini doğru yapan markalar, olası zararları minimize edebilir” dedi.

AKILLI HEDEFLEME ÖNEMLİ

Sosyal medya erişiminde yaşanan kısıtlamalar sırasında kullanıcılar VPN gibi alternatif yöntemlerle platformlara erişmeye çalışıyor. Kaplan, bu noktada akıllı hedeflemelerin önemine vurgu yaparak, “VPN ile giriş yapan kullanıcılar farklı ülkelerden bağlanmış gibi görünebilir. Ancak makine öğrenimi tabanlı hedeflemelerle reklam kampanyaları güncellenirse, aynı kitleye ulaşmak mümkün olur. Reklam bütçesini kesmek yerine optimize etmek en doğru stratejidir” diye belirtti. Ayrıca, sosyal medya harici kanalların da devreye sokulması gerektiğini vurgulayan Kaplan, markaların blog, e-posta bülteni, mobil uygulamalar ve farklı reklam mecralarını aktif kullanmaları gerektiğini söyledi.

BÜYÜK KAYIPLAR YAŞANABİLİR

Türkiye'de günlük milyonlarca liranın dijital reklamcılığa harcandığını belirten Kaplan, kısıtlamalar sırasında sosyal medya reklamlarının hedef kitleye ulaşamaması nedeniyle büyük kayıpların yaşanabileceğini dile getirdi. Alternatif pazarlama kanallarının önem kazandığını belirterek, “Markalar, haber siteleri, açık hava reklamları ve erişime açık platformlara yönelerek varlıklarını sürdürebilirler. Görsel ve video içerikli reklamlar, marka bilinirliğini artırmak için önemli bir araçtır” dedi. Ancak kriz anlarında toplumun hassasiyetlerine duyarlı bir iletişim stratejisi yürütülmesi gerektiğini de ekledi.

Kaynak:ekoltv.com.tr