Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmet Çetinkaya: Asgari ücret beklenenin çok altında kaldı

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmet Çetinkaya, bu akşam belirlenen 2025 yılı asgari ücret rakamını değerlendirdi. 2024 yılında işçinin ücretinin enflasyon karşısında eridiğini hatırlatan Çetinkaya, yüzde 30 artışın bu kaybı telafi etmeyeceğini belirtti.
Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmet Çetinkaya: Asgari ücret beklenenin çok altında kaldı

Bu akşam toplanan 4’üncü Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında 2025 yılı asgari ücret rakamı yüzde 30 zam ile 22 bin 104 lira olarak belirlendi.

UZMAN İSMET ÇETİNKAYA, EKOL TV'DE DEĞERLENDİRDİ

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmet Çetinkaya belirlenen rakamı ve asgari ücretin etkilediği ekonomik gelişmeleri Ekol TV’de değerlendirdi.

ekran-goruntusu-2024-12-24-225707.png

“BEKLENENİN ÇOK ALTINDA KALDI”

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmet Çetinkaya, “Ben yüzde 38 zam ile 23 bin 500 liralık bir rakam bekliyordum açıkçası. Beklenenin çok altında kaldı. Son 2 haftadır herkes 23 bin – 24 bin arasında rakam telaffuz ediyordu. İşçi tarafı 29 bin 583 teklifini sundu. 2025 yılı asgari ücreti beklenenin çok altında kalmış bir rakam oldu” ifadelerini kullandı.

“MEHMET ŞİMŞEK HEDEFLENEN ENFLASYONU İŞARET ETMİŞTİ”

Çetinkaya, “Bunun işaret fişeğini geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vermişti. Enflasyon üzerinde bir artış olacak demişti. Bu farklı yorumlandı. Literatürümüze bu sene eklenmişti. Gerçekleşen enflasyon mu yoksa hedeflenen enflasyon mu? Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, hedeflenen enflasyonu işaret etmişti. 2025 yılı için hedeflenen enflasyon yüzde 21’di 2025 yılı için. Doğal olarak da enflasyon üzerinde olmuş oldu” diye konuştu.

“İŞÇİNİN ÜCRETLERİ ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ”

Değerlendirmelerini sürdüren Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmet Çetinkaya, “Ancak burada işçi tarafının 2024 yılında kaybedilen, enflasyon karşısında erimiş olan ücretleri var. 2025 yılındaki bu rakamın bunu telafi etmesi mümkün değil. Bunu kimsenin kabul edeceğini zannetmiyorum” dedi.

“ENFLASYONUN SEBEBİ ÇALIŞANLAR DEĞİL AMA MAĞDURU ÇALIŞANLAR”

İsmet Çetinkaya, “Enflasyonun sebebi kesinlikle çalışanlar değildir ama mağduru çalışanlardır. Elbette ki enflasyonu engellemek amaçlı alınan tedbirler var. Ancak işçi tarafının enflasyona sebebiyet verecek bir tarafı yok. İnsanlar geçinebilecekleri kadar ücretler ya alıyorlar ya almıyorlar, kıt kanaat geçinmek durumundalar. Enflasyonu tetikleyici bir unsur olmadığı için böyle bir asgari ücret artışını kabul etmiyorlar. ‘Enflasyonu biz mi artırdık da ceremesini biz çekiyoruz’ gibi tepkiler doğal olarak normal” dedi.

“ENFLASYONU ENGELLEYİCİ TEDBİRLER ALINMASINI BEKLİYORUZ”

Çetinkaya, “Dolar bazında arttı ama 1 Şubat’ta ücretler işçinin cebine girecek. Umarız ki bu oran etiketlere yansımaz. Geçmiş yıllarda bunları yaşadık. İşverenin talepleri yerine gelmiş oldu. İşçinin lehine de enflasyonu engelleyici tedbirlerin alınmasını bekliyoruz önümüzdeki yılda” değerlendirmesinde bulundu.