SGK PAYLAŞTI| Bu listede yer alanlar erkenden emekli olabilecek: Fırsatı kaçırmayın
Türkiye'de çalışan milyonlarca vatandaş erkenden emekli olabilmek için düzenlemeleri yakından takip ediyor. Bunun üzerine SGK, malulen emeklilik kapsamında dikkate alınan bazı hastalıkları açıkladı. Peki erken emeklilik oluşturabilen hastalıklar neler? Kimler erkenden emekli olabilir? İşte yanıtı...
Yayınlanma:
14 Ocak 2025 Salı 09:45
1 8
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye'deki binlerce insanın dikkatini erken emeklilik kapsamında açıklanan duyuruları ile çekiyor. Geçtiğimiz dönemde ise SGK, malulen emeklilik kapsamında değerlendirilen ve erken emeklilik hakkı oluşturabilen bazı hastalıkları duyurdu.
2 8
MALULEN EMEKLİLİK NEDİR? Malulen emeklilikte, çalışan kişilerin en az yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğramış olmaları şartı bulunuyor. Ayrıca buna istinaden raporlarının bulunması gerekiyor. Sigortalılık süresi ise, 3600 gün prim ödemesi olarak belirtiliyor.
3 8
Öte yandan 1800 gün primle emeklilik, bazı hastalıklar ve özel durumlarda gerçekleşebiliyor. Ancak her hastalık türü, malulen emeklilik kapsamına girmiyor.
4 8
Emekli maaşının alınabilmesi için malulen emeklilik şartlarının ve hastalık yüzdelerinin, mevzuatta belirtilen esaslara göre belirlenmesi şartı bulunuyor. Bu noktada söz konusu şartlara uyan kişiler için erken emeklilik adeta kapıda görülüyor ve hemen başvurmaları öneriliyor.
5 8
SGK HANGİ HASTALIKLARI AÇIKLADI? SGK tarafından bazı hastalıkları geçiren kişiler için erken emeklilik hakkı sunuluyor. Meslek hastalığı sebebiyle veya iş kazası nedeniyle maluliyeti olan kişilerin, malullük durumlarının anlaşılması için Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş hastanelerde heyete girmeleri gerekiyor.
6 8
Heyet, SGK tarafından duyurulan birçok farklı hastalık türünden dolayı malulün sağlık değerlendirmesi yapabiliyor. Peki, SGK tarafından açıklanan ve malulen emeklilik imkanı oluşturabilen o hastalıklar hangileri? İşte SGK tarafından duyurulan hastalıkların bir kısmı şu şekilde;
7 8
Kalp Yetmezliği.
· Görme Bozukluğu.
· Epilepsi.
· Behçet Hastalığı.
· Kanser Çeşitleri.
· Siroz.
· Parkinson.
8 8
Zeka Geriliği.
· Bipolar Bozukluk.
· Sinir Sistemi Hastalıkları.
· Beyin Tümörleri.
· Parkinson.