Orta Doğu gerilimi altın fiyatlarında ateşi yükseltti! Stratejistlerden kritik analiz geldi
Altın fiyatları, Orta Doğu'da jeopolitik gerilimler nedeniyle yükselişini sürdürüyor. İsrail ile İran arasında artan siyasi gerginliğin tüm Orda Doğu’yu saracağı endişesi petrol ve altında fiyatlamalara neden oluyor. Bank Of America Merrill Lynch Metal Başanalisti Michael Widmer ve Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, Fed’in gevşeme yolunda olduğu bir dönemde Orta Doğu’da yaşanan gerginlik sonrasında altınının nasıl fiyatlanacağını değerlendirdi.
ALTIN SON İKİ HAFTANIN ZİRVESİNİ TEST ETTİ
Altın, Hamas lideri İsmail Heniyye'nin Tahran'da kaldığı konutta uğradığı saldırıda öldürülmesi ve Fed’in eylül ayında faiz indirimine gidebileceğinin sinyalini vermesinin etkisiyle çarşamba gününü yüzde 1,53 yükselişle kapatmıştı.
Dünkü kapanışın ardından bugün erken saatlerde de yükselişine devam eden altın fiyatları bu yükselişiyle son iki haftanın zirve seviyesini test etti.
SAXO BANK STRATEJİSTİNDEN ALTIN İÇİN ORTA DOĞU ANALİZİ
Bloomberg HT'nin haberine göre Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen ise Fed’in dünkü toplantıda bekleneni yerine getirerek faiz oranlarını sabit bıraktığını belirterek, Orta Doğu'daki gerginliklerin fiyatlandığını ve piyasanın muhtemelen olabildiğince yükseldiğini kaydetti.
BofA ALTIN İÇİN SICAK ÇATIŞMA UYARISI YAPTI
Söz konusu jeopolitik risklerin altın fiyatlarında artışa yol açtığını söyleyen Bank Of America Merrill Lynch Metal Başanalisti Michael Widmer ise Orta Doğu’daki olası bir yeni sıcak çatışmanın altın fiyatlarında yükselişe sebep olabileceğini aktardı.
Öte yandan Widmer, Fed’in yavaş yavaş faiz indirimine doğru ilerlediğini ve eylül ayında faiz indiriminin masada olabileceği sinyalini verdiğini belirterek, yaklaşan veri akışının muhtemelen faiz indirimlerinin ne kadar olası olduğunu göstereceğini söyledi.
ALTIN YILIN PERFORMANSINI GÖSTERDİ
Altın, bu yılın en iyi performans gösteren emtialarından biri oldu ve neredeyse beşte bir oranında yükselerek Temmuz ayında bir dizi rekora imza attı. Bu artış, merkez bankalarının istikrarlı altın alımları ve Asyalı yatırımcıların fiziksel altına olan güçlü talebi de dahil olmak üzere bir dizi faktör tarafından yönlendirildi.