MEMUR REFAH PAYI 2025 SON DURUM! Refah payı nedir, nasıl hesaplanır? Memura refah payı verilecek mi?
Memur ve emekli maaşlarına refah payı talebi gündemde yerini aldı. Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, emekliler yüzde 15,75 zam oranını, memurlar ise yüzde 11,54 zam oranını elde etti. Enflasyondan kaynaklanan maaş zammının üzerine refah payı da eklenmesi bekleniyor. Şimdi gözler en düşük emekli maaşı ile memur refah payı 2025 son duruma çevrildi. Konuyla ilgili resmi açıklamalar yakından takip ediliyor. Peki, Refah payı nedir, nasıl hesaplanır? Memura refah payı verilecek mi?
MEMUR REFAH PAYI 2025 SON DURUM
Aralık ayı enflasyonu yüzde 1.03 olarak gerçekleşti ve son 6 aylık enflasyon yüzde 15.75 olarak belirlendi. Bilindiği gibi emeklinin yanı sıra memurlar da 6 aylık enflasyon farkı oranında maaş zammı alıyor. 2024’ün ikinci yarısı için 6 aylık enflasyon farkına göre emekli maaşları yüzde 15,75, memur maaşları ise yüzde 11,54 oranında zamlandı.
Memur ve memur emeklileri, yüzde 6 oranında zamma ilaveten son 6 aylık enflasyonun yüzde 10 olan bir önceki 6 aylık dönemin zam oranını aşan kısmını alacaklar. Bundan dolayı SSK ve BAĞ-KUR emeklileri ile memur ve memur emeklileri arasında yüzde 4.2 puanlık fark oluşuyor. Bu farkın giderilmesi için ise memur ve emeklilerden refah payı beklentisi meydana geliyor.
MEMURA REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?
Memura ve emekli maaşına refah payı verilip verilmeyeceği konusunda, bugün toplanacak olan Kabine Toplantısı’ndan çıkacak kararlar bekleniyor. Kabine, 6 Ocak 2025 Pazartesi günü saat 15.30’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bir araya gelecek. Beştepe’de gerçekleşecek yılın ilk toplantısında; memur ve emekli maaşlarına yapılması beklenen düzenlemelerin yer alması bekleniyor. Ancak böyle bir zam olup olmayacağı henüz belli değil.
Fakat Memur-Sen, memur ve memur emeklisine refah payı verilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Konuyla ilgili gelişmeler olduğunda haberimizde yer vereceğiz.
REFAH PAYI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?
Refah payı, çalışanlara işverenin sunduğu, maaşlarının üzerine yapılan bir ek ödeme şeklinde açıklanabilir. İşçilerin maaşlarına ilave olarak verilen refah payında amaç çalışanın yaşam standartlarını iyileştirmektir.
Refah payının verilmesi yasal olarak zorunlu değildir. Fakat bazı sektörlerde özellikle toplu iş sözleşmeleri ya da iş sözleşmeleriyle çalışanlara bu pay verilebilir. Enflasyon oranları, iş yerindeki verimlilik ve şirketin mali durumu göz önünde bulundurularak belirlenen refah payı, bazı durumlarda şunlara bağlı olarak da hesaplanabilmektedir:
-Enflasyon oranı: Enflasyon oranına paralel bir şekilde maaşlara yapılan ek ödeme.
-Yıllık toplam maaş: İşçinin maaşının belirli bir yüzdesi kadar bir ödeme yapılabilir.
-Şirket kârı: Şirketin mali durumuna göre bir kâr paylaşımı veya verimlilik artışı sonucu refah payı hesaplanabilir.