Maliye Bakanlığı bildirdi! Vergi düzenlemelerinde 3 bin lirayı aşan alışverişlerde yeni dönem! Tarih belli oldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından (GİB) hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle, Kanun'da yer alan ve vergi mükellefleri tarafından kullanılan ancak henüz elektronik belge olarak düzenlenemeyen gider pusulasının elektronik ortamda düzenlenerek, kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması amaçlandı. Düzenleme, belgenin ıslak imzayla imzalanması yerine tarafların bilgilerinin elektronik ortamda ya da iletişim araçları yoluyla doğrulanabilmesine imkan sağlandı.
3 BİN TL ÜSTÜ ALIŞVERİŞLERİN FATURASI DİJİTALLEŞECEK
Tebliğe göre, gerek risk analiz çalışmalarının etkinliğinin artırılması gerekse muhasebe ve beyan süreçlerinin etkinleştirilmesi amacıyla, e-fatura ve e-arşiv fatura uygulaması getirildi. Buna göre, mükellefler tarafından düzenlenecek faturaların, vergiler dahil, toplam tutarının 3 bin lirayı aşması halinde e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunluğu getirildi. Düzenleme 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak. 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren ise tutarına bakılmaksızın, tüm faturalar e-fatura veya e-arşiv olarak düzenlenecek.
İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİ E-İRSALİYE UYGULAMASINA DAHİL EDİLDİ
Vergi güvenliğinin sağlanması amacıyla uygulanan, üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin, tüm süreçlerinin elektronik olarak izlenebilmesi amacıyla hayata geçirilen İnşaat Demiri İzleme Sistemi'ne e-irsaliye uygulaması zorunluluğu getirildi. Buna göre, brüt satış hasılatı 1 milyon liranın üzerinde olan tüm mükellefler bu uygulamaya uymak zorunda olacak.
ÖZEL ENTEGRATÖRLERE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KESİLECEK
Tebliğle, elektronik belge uygulamaları kapsamında mükelleflere hizmet verebilmek üzere GİB tarafından kendisine izin verilen özel entegratörlerden elektronik belge uygulamalarına ilişkin mevzuat ve teknik düzenlemeler yapıldı. Usul ve esaslara aykırı davrandığı tespit edilenlere uygulanacak işlemlere belirlendi. Buna göre, eksikliği tespit edilen özel entegratörlere özel usulsüzlük cezası kesilecek ve eksikliğin giderilmesi istenecek. Verilen süre içerisinde söz konusu eksiklikleri gidermeyenlerle giderilmesi istenen eksikliği aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez tespit edilenlerin özel entegratörlük izinleri GİB tarafından iptal edilebilecek. Benzer düzenlemeler elektronik belge uygulamalarını doğrudan kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığıyla kullanan mükellefler için de yapıldı.