Küresel borsalarda deprem! Piyasalarda 'olağanüstü' Fed toplantısı fiyatlanıyor

Küresel piyasalardaki kırmızı tablo endişeleri artırdı. Piyasa aktörlerinin ABD'de resesyon endişelerinin güçlenmesi Fed'in normal toplantı tarihinden önce gevşeme adımı atması gerektiği yorumlarının ardından borsalar çöküşe geçti. Satış baskısı arttı, dipten alımların fırsat olabileceği yorumları yapılırken ekonomistlerden de ‘her düşüş fırsat olmayabilir’ yorumunu yapıyor.
Küresel borsalarda deprem! Piyasalarda 'olağanüstü' Fed toplantısı fiyatlanıyor

ABD ekonomisinin kötüleştiğine dair endişeler ve resesyon ihtimali ile Fed tarafında olağanüstü toplantıya gitme ihtimali ile piyasalar çöküşe geçti.

FED'İN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA GİTME OLASILIĞI FİYATLANIYOR

Bloomberg'in haberine göre, tahvil piyasası aktörleri, ABD ekonomisinin hızlı biçimde kötüleştiği endişesiyle Fed'in normal toplantı tarihinden önce gevşeme adımı atması gerektiğini fiyatlamaya başladı.

Geçen hafta zayıf gelen ABD verisinin büyümeye yönelik endişeleri tetiklemesiyle küresel hisse senedi piyasaları sert düşüş kaydederken piyasalarda bir hafta içinde ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) 25 baz puan faiz indirimi ihtimali yüzde 60 olarak fiyatlandı.

Ddddd

YÜKSEK ENFLASYON YERİNİ RESESYON ENDİŞESİNE BIRAKTI

Yüksek enflasyon riskine dair endişeler neredeyse tamamen ortadan kalktı ve yerini resesyon endişelerine bıraktı. Yatırımcılar artık bir hafta içinde olağanüstü toplantı ile 25 baz puanlık faiz indirimine gidilme olasılığını yüzde 60 ihtimal olarak görüyor.

AVRUPA’DA MERKEZ BANKASI İNDİRİM İHTİMALİ ETKİLİ OLUYOR

Öte yandan piyasalarda Avrupa Merkez Bankası'ndan gelecek ay 50 baz puanlık faiz indirim ihtimali de yüzde 60 olarak fiyatlanıyor.

Küresel hisse senedi piyasalarında Fed’in faiz indirimleri için geç kaldığı algısı ve jeopolitik gelişmelerle haftasının ilk gününde sert düşüş yaşanıyor.

Asya Hisseleri Trump Hong Kong Tasarisi Karisik 687X400

ASYA PİYASALARI KIRMIZIYA DÖNDÜ

Asya piyasaları haftaya sert kayıplarla başladı. Japonya, Tayvan ve Kore piyasalarında düşüşler yüzde 10'u aştı, kayıplar nedeniyle devre kesiciler çalıştı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 6,7 kayıpla Ekim 2008'den beri en büyük günlük düşüşünü kaydetti ve teknik düzeltmeye girmeye hazırlandı. Endeks bu yılki tüm kazancını geri verdi.

BÜYÜME ENDİŞELERİ PANİK SATIŞI BAŞLATTI

Analist Kyle Rodda piyasalarda şu an panik satışı yaşandığını belirerek "ABD ekonomisinde yaklaşan yavaşlama, küresel ekonomik büyümeye dair endişeleri artırıyor. Yen'deki hızlı hareketler de Japonya hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü baskıya neden oluyor." değerlendirmesini yaptı. ABD'de zayıf gelen son tarım dışı istihdam verisinin Fed'in faiz indiriminde getiri eğrinin gerisinde kaldığına dair beklentileri artırırken bu durum güvenli limanlara kaçışı derinleştirmişti.

Orta Doğu'daki jeopolitik gerilim, İran-İsrail gerilimi gibi etkiler de algının bozulmasına neden oldu.

Japonya'da Topix ve Nikkei 225 endeksleri yüzde 12'den fazla düştü. Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 8,8 düşüşle kapandı.

Tayvan'da Taipei endeksi yüzde 8,4 düşüşle günü tamamladı.

1E025710 A0Eb 11Ea Bdf9 3Ac9C9Ea

FED’İN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTILARI OLMUŞTU

Fed daha önce de kriz dönemlerinde olağanüstü toplantılar yaparak faiz indirimi kararları almıştı.

Fed koronavirüs salgınının ekonomiye olan olumsuz etkileri nedeniyle Mart 2020'de olağanüstü toplantıyla politika faizini yüzde 0 - 0,25 aralığına indirmişti.

2008'de Lehman Brothers'ın iflasını açıklamasının finans piyasalarını sarsmasıyla Fed 50 baz puan faiz indirimine gitmişti.

1994, 1998, 2001 ve 2007 yıllarında da Fed olağanüstü faiz indirimleri yapmıştı.