Kök maaş öğrenme (e-devlet): Kök maaşım ne kadar oldu, nasıl hesaplanır?

Kök maaş öğrenme ekranı ve kök maaş hesaplaması, memur ve emekli zammının belli olmasıyla yeniden gündeme oturdu. Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla memurlar ile Emekli Sandığı, SSK ve BağKur emekli maaş zamları da belli oldu. Enflasyon rakamlarına göre memur ve Emekli Sandığı emeklilerinin maaşlarına yüzde 19,01, SSK ve BağKur emeklilerinin maaşlarına yüzde 24,73 oranında zam yansıtılacak. Bu kapsamda pek çok emekli zam oranlarının belli olmasıyla “Kök maaşım ne kadar oldu, nasıl hesaplanır?”
Kök maaş öğrenme (e-devlet): Kök maaşım ne kadar oldu, nasıl hesaplanır?

Kök maaş hesaplamaları 3 Temmuz Çarşamba günü itibariyle hız kazandı. SSK ve BağKur emeklilerinin maaşları ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki defa zamlanıyor. BU zam oranları ise 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. 3 Temmuz itibariyle 2024 yılının ilk 6 aylık enflasyon rakamları açıklandı. Milyonlarca emekli ise e-devlet üzerinden 4A ve 4B aylık bilgileri ile kök maaş hesaplaması yapmaya başladı…


EMEKLİ MAAŞ ZAM ORANLARI BELLİ OLDU


TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon rakamları ile emekli maaş zam oranları da belli oldu.

Türkiye’de emekli maaşlarına ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki defa zam yapılıyor. SSK ve BağKur emeklilerine yapılacak zamda başat rolü 6 aylık enflasyon oranları oynuyor.


3 Temmuz’da açıklanan enflasyon verileri ile 6 aylık enflasyon ve emekli zam oranları belli oldu. Buna göre SSK ve BağKur emeklilerinin maaşlarına yılının ikinci 6 ayında geçerli olacak zam oranı yüzde 24,73 oldu.

Yapılacak son ile de

10 bin TL olan kök maaş 12 bin 473 TL’ye

15 bin olan kök maaş 18 bin 709 TL’ye

20 bin olan kök maaş 24 bin 946 TL’ye

25 bin olan kök maaş 31 bin 182 TL’ye yükseldi.


KÖK MAAŞIM NE KADAR OLDU, NASIL HESAPLANIR?


Kök maaş hesaplaması farklı sigorta kollarında farklı şekillerde hesaplanıyor.


BAĞKUR KÖK MAAŞ HESAPLAMA


Bağ-Kur emeklilerinin kök maaş hesaplaması için öncelikle T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile e-Devlet’e giriş yapın.

Arama kısmına "4B Emekli Aylığı" yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklayın.

Ardından açılan pencerede "4B Emekli Aylık Bilgilerinize ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın" sekmesini tıklayın.

Gelen pencerede SGK'ya ait döküm yer alacaktır.  

Sayfanın en altında "Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı" yazan bölümün karşısındaki rakamları 10 bin TL’den çıkarınca kök maaşınızı ek ödeme dahil görebilirsiniz.

E-DEVLET 4B AYLIK BİLGİSİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN


SSK KÖK MAAŞ HESAPLAMA


SSK emeklilerinin kök maaş hesaplaması için öncelikle T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile e-Devlet’e giriş yapın.

Arama kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklayın.

Ardından açılan pencerede "Detay" kısmına tıklayın.

Açılan sayfada en alt kısımlarda yer alan "5510 Ek 19 Miktarı" yazan yerdeki tutarı 10 bin TL’den çıkarın.

Ortaya çıkan rakam, ek ödeme dahil kök maaş olacaktır.


E-DEVLET 4A AYLIK BİLGİSİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN


KÖK MAAŞ NEDİR?


Kök maaş, emeklilerin brüt maaşlarının, yani zamlar ve ek ödemeler yapılmadan önceki maaşlarının ham halini ifade eder. Emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan temel tutardır.


KÖK MAAŞIN ÖNEMİ


Emekli maaşlarına yapılan zam oranlarının belirlenmesinde kullanılır. Emekli maaşlarına yapılan zam, kök maaş üzerinden hesaplanır.

En düşük emekli maaşı sınırını belirlemede kullanılır. Hükümet tarafından belirlenen en düşük emekli maaşı sınırı, kök maaş üzerinden hesaplanır. Bu sınırın altında kalan emekli maaşlarına, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ek zam yapılmaktadır.

Emeklilerin maaşlarını takip etmelerinde yardımcı olur. Emekliler, kök maaşlarını bilerek, zamlar ve ek ödemeler sonrasında alacakları maaşları hesaplayabilirler.