Kamuda tasarruf tedbirleri TBMM’de kabul edildi! Birden fazla maaş alma dönemi sona eriyor: 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek!
Meclis Genel Kurulu, kamuda tasarrufu artırmayı amaçlayan kanun teklifini kabul etti. Bu teklifle, tasarruf tedbirlerine uymayanlara cezai işlem uygulanacak ve denetim yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na verilecek. Yürürlüğe girme tarihi 1 Ocak 2025 olarak değiştirildi. AK Parti tarafından hazırlanan 31 maddelik düzenleme, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasını ve disiplinin sağlanmasını hedefliyor. İşte Kamuda tasarruf tedbirleri içeriği ve yürürlük tarihine ilişkin merak edilenler…
Kamu araçlarının tasfiyesi
Ayrıca her bakanlık kendi kontrol mekanizmasını geliştirecek. Disiplin sürecinin izlenmesinin ardından sonuçlar Cumhurbaşkanlığı ile paylaşacak.
Düzenleme ile ekonomik ömrünü dolduran veya ihtiyaç fazlası olan taşıtların satışı ve tasfiyesi ile ekonomiye katkı sağlanacak. Hibrit elektrikli araçların ÖTV oranlarında da değişiklik yapılacak.
Deprem bölgesine özel düzenleme
Deprem bölgesindeki illerde nüfus kaybının hizmete olumsuz yansımaması için adım atılacak.
Asrın felaketinden etkilenen 11 ilde bütçe hesaplamaları yapılırken 2023 yılı nüfusları baz alınacak.
BİRDEN FAZLA MAAŞ ALMA DÖNEMİ SONA ERECEK
Yasayla birlikte kamuda birden fazla maaş alma dönemi sona erecek. Yasaya göre, her statüdeki kamu görevlileri sadece bir görev için maaş alacak ve bu maaş en yüksek devlet memuru maaşını, yani 98 bin lirayı, geçemeyecek. Huzur hakkı ve ikramiye gibi ödemelere de üst sınır getirilecek. Kamuda birden fazla maaş alınmasını engelleyen maddenin yürürlük tarihi ertelendi; 1 Eylül 2024'te yürürlüğe girmesi beklenen madde, verilen önergeyle 1 Ocak 2025 olarak belirlendi.
TEDBİRLERE UYMAYANLARA YAPTIRIM UYGULANACAK
Yasa, kamuda tasarruf tedbirlerine uymayan kamu görevlilerine yönelik yaptırımlar da getiriyor. Buna göre, tasarruf tedbirlerine uymayan bürokratlara maaş kesintisi veya işten çıkarma gibi çeşitli idari cezalar verilebilecek. Tasarruf tedbirlerine uyumla ilgili denetim ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak.
İHTİYAÇ FAZLASI ARAÇLAR SATILACAK
Yasayla ayrıca, kamuda ihtiyaç fazlası olan araçların satışı gerçekleştirilecek. Araç dışından şarj edilebilen ve 70 kilometrenin üzerinde menzile sahip hibrit araçlara Özel Tüketim Vergisi teşviği sağlanacak. Sokak ve caddelerin aydınlatma giderlerinde, belediye ve il özel idarelerinin genel bütçe vergi gelirleri payından yapılan kesinti oranı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarılacak.