Faiz artışı mevduata nasıl yansıdı? Ekonomist Muhammet Bayram vatandaşları uyardı!

Merkez Bankası’nın açıkladığı yüzde 46’lık faiz kararı birçok soruyu beraberinde getirdi. Kararın ardında mevduat faizlerindeki son durumu Ekonomist Muhammet Bayram aktardı.
Bayram şu sözleri kullandı:
MEVDUAT FAİZİ DEĞİŞTİ
Ekonomistlerin çoğunun öngörüsü faizin sabit kalması yönündeydi, artış beklenmiyordu. Yüzde 42.5’luk yıllık faiz birden yüzde 46’ya arttı. Yani politika faizinde 350 baz puanlık bir artış oldu. Faiz artışıyla TL mevduat faizi de değişti.
1 milyon TL mevduatı olan birisine yüzde 48 faizle 32 gün vadede net getiri 35 bin 769 TL. Bir de Merkez Bankası’nın bankalar üzerinde zorunlu karşılık oranları var. Siz bu zorunlu karşılık ve büyümeyi tutturamazsanız bankalar olarak, Merkez Bankası faizleri ayarlayabiliyor. Bu durumda Merkez Bankası yüzde 50’ye kadar mevduat faiz verebiliyor. Mevduat faiz olursa toplam getiri de 37 bin 620 TL’ye çıkacak.
TÜM KREDİLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Faiz artışı sadece TL mevduat değil, ihtiyaç kredisi, ticari krediler gibi tüm kredileri olumsuz etkiledi. Hem piyasanın hem vatandaşın beklentisi uzun sürenin ardından yüksek olan faizin düşme eğilimine girmesiydi. Vatandaş ihtiyaçlarını yüksek faiz nedeniyle ötelemişti.
2.8 EV DE BANKAYA ALIYORSUNUZ
Mevduat faizi ve diğer faiz oranlarının artmasıyla birlikte konut kredi faizlerinin de artmasını bekliyoruz. Dünkü karardan sonra 1 milyon TL’lik konut kredisi çekecekseniz eğer aylık yüzde 3.09’luk bir faiz oranı var. 120 ay vadede aylık 31 bin 722 TL olarak geri ödeme yapacaksınız. 1 milyon TL’lik ana paralı bir ev kredisi çekerseniz 3 milyon 806 bin 757 TL geri ödeme yapacaksınız. Yani toplamda aslında 2.8 ev de bankaya alıyorsunuz faizle.
Merkez Bankası’ndan yeni faiz kararı: Nisan ayı açıklandı, politika faizi yüzde 46’ya yükseltildi
VATANDAŞLARI UYARDI
Bir kişinin mevduat faiz yönelimi varsa eğer şimdiden bir yıl boyunca bağlamalı. Yüksek faiz oranından yararlanmak isteyen vatandaşlarımız varsa eğer şimdiden gidip bankayla pazarlık yapmalı.