EYT'li çalıştırana prim desteği bitiyor! Uzmanlardan kayıt dışı uyarısı geldi
Vergi düzenlemeleriyle ilgili yeni teklifte çalışma hayatına ilişkin iki önemli madde var. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2'den 2,25'e çıkarılacak. EYT'liler için ödenen 5 puanlık prim desteği uygulaması da kaldırılacak.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, vergi paketi açıklamasında “Sigorta kolları prim oranını yüzde 2,25’e çıkarıyoruz. 8 Eylül 1999 dahili öncesinde sigortalı sayılanlardan ilk defa yaşlılık aylığı bağlananın aynı iş yerinde çalışmaları dahilinde işverenlere sağlanan 5 puanlık destek priminin Hazine tarafından ödenmesi uygulamasını sonlandırıyoruz” demişti.
İSTİHDAMIN KORUNMASI İÇİN GETİRİLMİŞTİ
EYT düzenlemesi yapılırken işverene prim desteği verilmesinin amacı, hem istihdamın korunması, hem de işverenlerin nitelikli eleman açığı yaşamamasıydı. Çünkü emekli çalıştırmak, normal çalışana göre daha maliyetli oluyordu.
İŞVERENE EK MALİYET OLDU
Asgari ücretli bir EYT’li çalışan için yüzde 5’lik prim desteği 1000 liraya tekabül ediyordu. Prim desteği sona erince haliyle işverenin maliyeti artacak. Bunun getirdiği en büyük risk ise EYT’li çalışanların kayıt dışına çıkma ihtimali.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Okan Güray Bülbül'e göre düzenleme işverene aylık 1000 liralık ek maliyet anlamına geliyor.
Bülbül, "Emeklilere hiçbir faydası olmadığı için sosyal güvenlik destek priminden kayıtdışı çalışma eğilimleri zaten vardı fakat işverenler bu teşvik nedeniyle en azından maliyet azalsın diye SGDP'li olarak bildirmeye devam ediyorlardı. Şimdi ne yazık ki pek çok EYT'linin bana sigorta yapmayın deme ihtimali arttı." dedi.
Bülbül, "Halihazırda asgari ücret üzerinden çalıştırılan bir emeklinin işverene maliyeti 24 bin 902 lira 11 kuruş, bu teşviksiz rakam. 23 bin 902 lira 98 kuruş da teşvikli rakam yani arada 1000 TL'lik teşvik vardı." şeklinde konuştu.
YENİ VERGİ PAKETİYLE PRİM DESTEĞİNDEN VAZGEÇİLİYOR
Yeni vergi teklifiyle işverenin ödediği kısa vadeli sigorta kolları prim oranı da yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkarılıyor. Bülbül, "Kısa vadeli sigorta kollarında iş kazası meslek hastalığı analık ve hastalık risklerine dair prim ödeniyor. İşçinin eline geçen rakamı değiştirmeyecek fakat asgari ücretin işverene maliyetini arttıracak. Eğer temmuz ayı içinde hayata geçerse ağustos ayından itibaren işverenlerin asgari ücret için maliyeti 23 bin 552 lira 94 kuruş olacak. 50 TL'lik fark 0,25 lik artıştan kaynaklanacak." ifadelerini kullandı.