Enflasyon yüzde 30'un altına ne zaman düşecek? Prof. Dr. Refet Gürkaynak Ekol TV'de yanıtladı
Ekol TV’nin sevilen programlarından olan ve Armağan Çağlayan’ın sunduğu Hepsi Bu Hafta Oldu programının konuğu Ekonomist Prof. Dr. Refet Gürnaynak oldu. Gürkaynak, Türkiye’nin temel gündemi olan ekonomi ve enflasyon hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
“ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK”
Prof. Dr. Refet Gürkaynak, “Enflasyon düşmeye devam edecek. Yüzde 30'un altına inmek için 2026'yı görmeyiz.2025 ortalarında olabilir. Buradaki ana fikir yanlış değil. Bir yerlere indiririz fakat gerçekten 5’e gitmez. Bunu ben de düşünüyorum. Dünyanın hiçbir ülkesinde enflasyonun yüzde 5 olduğu ve ‘biz rahat ettik’ denen bir yer yok. Yüzde 5’e baktığınızda ‘hala fiyatlar artıyor’ diye görüyorsunuz aslında. Biz görmediğimiz için ne güzel olur diye düşünüyoruz” diye konuştu.
“SİYASİ GELİŞMELERİN İKTİSADİ ETKİSİ OLACAK”
Siyaset gündeminin de ekonomiyi etkilediğini hatırlatan Gürkaynak, “Büyük ölçüde şuna da bağlı: Erken seçim olacak mı? Benim uzmanı olmadığım ama iktisata çok etkisi olacak bir tarafı var. Ya Anayasa değişecek ya erken seçim olsun diye uğraşılacak. Siyasi olarak bir şey olacak diye bekliyoruz. İktisadi etkileri olacak. Ortalamada beklentim 2025’in ortalarında enflasyonun terbiyeli terbiyeli bir miktar aşağı indiği. Enflasyonu düşürmek için faizi burada tuttuğumuz zaman hakikaten iktisadi faaliyeti kısıyoruz. İktisadi faaliyetin kısılmasının istihdam ve gelir üzerine etkileri var. O etkiler can acıtan şeyler. Bunun için enflasyonu başından yükseltmemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Refet Gürkaynak:
— Ekol TV (@ekoltvv) November 13, 2024
Enflasyon düşmeye devam edecek. 30'un altına inmek için 2026'yı görmeyiz. #HepsiBuHaftaOldu @Armagan_caglaya pic.twitter.com/Nv5Or1zJ2E
“KREDİ KARTLARI PATLAYINCA İYİ ŞEYLER OLMAYACAK”
Türkiye’de kredi kartının dar gelirlilerin yaşamını sürdürme aracı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Refet Gürkaynak, “Kredi kartları patlayınca iyi şeyler olmayacak. Türkiye’de daha önce yaşadık bunu. Fakat insanlar yeterince dar gelirle yaşayamaz hale geldikleri zaman borç harç geçinmeye çalışıyorlar. Bunun standardı kredi kartı. Dolayısıyla kredi kartı borçlarının yükseldiğini görüyoruz. Türkiye’deki genel bir dar gelirliliğin sonucu. Aslında kredi kartını ödeme aracı olarak düşünmek lazım, bir kredi aracı olarak değil” ifadelerini kullandı.
“KREDİ KARTININ FAİZ ORANI ÇOK YÜKSEK”
Gürkaynak, “Kartın icat edilme, ortaya çıkma nedeni de ödemenizi ileriye atmak değil, sadece yanınızda para taşımaktan kurtarmak. Şimdi Türkiye’de dar gelirli insanlar bu kart sayesinde hayatlarını sürdürüyor, fiilen kartı borç alma aracı olarak kullanıyorlar. Kredi kartının faiz oranı çok yüksek. Bankadan kredi alsanız ödeyeceğiniz faizden çok fazla faiz veriyorsunuz. Arkasından gelen faiz yükü var. Tam da bu nedenle finansal olarak çok sofistike olmayan, bu tür şeyleri düşünme imkânı olmayan veyahut da ihtiyaçlar nedeniyle düşünme fırsatı olmayan insanların ‘şimdi almak gerekeni alayım, sonrasını sonra düşünürüm’ demeleri şaşırtıcı değil” dedi.
Vatandaş neden kart bağımlısı oldu?
— Ekol TV (@ekoltvv) November 13, 2024
Prof. Dr. Refet Gürkaynak: Kartlar patlayınca kötü şeyler olacak. Kredi kartı kullanımının yükselmesi dar gelirliliğin göstergesi. #HepsiBuHaftaOldu @Armagan_caglaya pic.twitter.com/sqWrhpSQrF