EMEKLİYE ÇİFT MAAŞ | Tamamlayıcı emeklilik ne zaman devreye girecek?

Milyonlarca emeklinin asıl hayali emeklilik sonrasında sakin ve dinlendirici bir hayat yaşayarak hayatını devam ettirmek. Ancak Türkiye şartlarında emekli maaşı ile geçinebilmek ne yazık ki enflasyon sebebiyle bir hayli zor. Bu sebepten dolayı milyonlarca emekli vatandaş hayatına emeklilik yanında yeni bir işte çalışarak idame ettirmek zorunda kalıyor. Hükümet her yıl emekli vatandaşlar için yeni düzenlemeler yapmakta. Bunlardan birisi de tamamlayıcı emeklilik sistemi. 2025 yılında hayata geçirilmesi planlanan tamamlayıcı emeklilik ile milyonlarca emekli çift maaş alarak nefes alması planlanmakta. Peki nedir bu tamamlayıcı emeklilik? Kimler yararlanabilir? İşte detaylar…

Ülkemizde yaklaşık 16 milyon kişi emeklilik maaşı alıyor. Ancak bazı emekliler sigortalı bir işte çalışmaya ya da kendi işini kurarak Bağ-Kur üzerinden sigortalı olmaya devam ediyor. Bu durum hem iş dünyasında yeni bir dinamizme yol açıyor hem de devletin sosyal güvenlik yükünü artırıyor.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİYLE ÇİFT MAAŞ
Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Faruk Erdem'in haberine göre, Orta Vadeli Program kapsamında yer alan tamamlayıcı emeklilik sistemi 2025 yılında yürürlüğe girdiğinde çalışan emeklilerin sayısında ciddi bir azalma hedefleniyor.

Sistemin devreye alınmasıyla birlikte emeklilere ek bir gelir sağlanacak ve böylece çalışmaya devam etme zorunlulukları ortadan kalkacak.
Bu sistem sayesinde emeklilik döneminde finansal rahatlık sağlanarak sosyal güvenlik yükü de dengelenmiş olacak.

EMEKLİ ÇALIŞANLARIN HAKLARI GÜVENCE ALTINDA
Emekli çalışanlar, özlük hakları bakımından diğer sigortalılarla aynı statüye sahip. İzin hakları, tazminat hesaplamaları ve çalışma koşulları bakımından herhangi bir farklılık bulunmuyor.
Emekli bir çalışan işten çıkarıldığında kıdem tazminatını brüt maaşı üzerinden alabiliyor.
Ayrıca 50 yaş üzerindeki çalışan emeklilere, kıdem sürelerine bakılmaksızın en az 20 gün yıllık izin hakkı tanınıyor.

ÇALIŞAN EMEKLİLERE TAZMİNAT AYRICILALIĞI
Bir iş yerinde çalıştıktan sonra emekli olanlar, aynı iş yerinde çalışmaya devam ederse kıdem süreleri sıfırlanıyor.
Ancak emekli olduktan sonra farklı bir iş yerine giren çalışanlar, burada en az bir yıl çalıştıktan sonra işten çıkarılırlarsa ikinci kez kıdem tazminatı alabiliyorlar. Bu, çalışan emekliler için büyük bir avantaj sağlıyor.

RAPOR PARASI ÖDENMİYOR
Çalışan emeklilerin en dikkat etmesi gereken konulardan biri de sağlık raporu alırken karşılaşabilecekleri farklı uygulamalar.
İş kazası veya meslek hastalığı dışında, SGK tarafından çalışan emeklilere hastalık nedeniyle rapor parası ödenmiyor.
Bu nedenle emeklilerin raporlu oldukları süre boyunca herhangi bir gelir kaybı yaşamamak için bu detayı göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

EMEKLİ ÇALIŞANLAR İÇİN DETAY: İSTİFA VE TAZMİNAT
Emekli olan bir çalışan, istifa ettiğinde kıdem tazminatını alabiliyor.
Ancak emeklilik sonrası tekrar bir işte çalışmaya başlayanlar, bu yeni işyerlerinden istifa ettiklerinde kıdem tazminatı alma hakkını kaybediyor.
Aynı iş yerinde devam edenlerin ise tazminat alabilmesi için en az bir yıl daha çalışmaları gerekiyor.
Bu nedenle çalışan emeklilerin, iş sözleşmelerini dikkatli şekilde gözden geçirmeleri büyük önem taşıyor.
Yeni tamamlayıcı emeklilik sisteminin hayata geçirilmesiyle, emekli olup çalışmaya devam edenlerin sayısında ciddi bir düşüş bekleniyor.
Çift maaş avantajı sayesinde emekliler, ekonomik kaygılarını azaltarak iş hayatından tamamen çekilmeyi tercih edebilirler.
Ancak sistemin detayları henüz netleşmiş değil. 2025'te yürürlüğe girmesi beklenen yeni düzenlemenin Türkiye'deki emekli çalışan dengesini nasıl değiştireceği büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor.