Elektrik faturasında pazarlık vakti! En düşük tutar 5 TL! 2025’te başlayacak

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, tüketim grubunda, elektrik kullanımı 5 bin kilovaatsaat olan tüketiciler devlet sübvansiyonundan yararlanamayacak. Yüksek fatura ödeyen tüketiciler ise, şirketlerle masaya oturarak pazarlık yapmaya başladı.
Elektrik faturasında pazarlık vakti! En düşük tutar 5 TL! 2025’te başlayacak

Tüketim grubuna göre, elektrik kullanımı 5 bin kilovaatsaat olan tüketiciler devlet sübvansiyonundan yararlanamayacağı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu karardan, mesken abonesi olan 40 milyon haneden yüzde 3'ünün bu uygulamadan etkilenmesi beklenirken, sınırı aşan meskenlerin faturasının da 2 katına çıkacağı öngörüldü. Karar sonrasında düzenleme yürürlüğe girmeden önce faturası yüksek olan mesken ve ticarethaneler, şirketlerle anlaşarak düşük fatura almak için masaya oturdu. Konu hakkına açıklamada bulunan Kolen Elektrik Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

elk.jpg

1 OCAK 2025’TE BAŞLAYACAK

1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek olan düzenlemeye ilişkin Karayurt, mesken tarifelerinde 2 kademeli tarife uygulandığını ifade ederek, "Günlük 8 kilovatsaat altı tüketimlerde kilovatsaat başına tüm vergiler dahil 2.26 lira, 8 kilovatsaat üstü tüketimlere 3.29 lira fiyat uygulanıyor" dedi.

Karayurt ayrıca, Şubat 2025 sonrasında faturası bin lira üstünde gelenlerin kilovatsaat başına fiyat vergiler dahil 5 liranın üzerinde oluşabileceğine dikkat çekti.

fatura-i3la-cover.jpg

"BU ARTIŞI KONTROL ALTINA ALABİLİR"

Abonelerin bu fiyat artışını yaşamamak için enerji tedarik eden firma ile sözleşme imzalayabileceğini söyleyen Karayurt, "Ancak fiyatlama yapısından ötürü faturasında oluşacak artışın önüne geçemez, bu artışı makul bir ölçüde tutup kontrol altına alabilir. Ayrıca yoğun elektrik tüketeceği işlerini elektriğin daha ucuz olduğu saatlerde yaparak tasarruf edebilir. Bu durumda oluşacak artıştan yüzde 5-10 tasarruf edebilir. Anlaşmaya varıldığı takdirde elektrik tedarik eden firmanızı değiştirmek için, çalışmak istediğiniz şirkete fatura örneğinizi iletmeniz ve güvence bedelini ödemeniz gerekiyor" diye açıkladı.

elektrik-990x556.jpg

"CİHAZLARIN KULLANIMINI OLABİLDİĞİNCE DÜŞÜK SEVİYE TUTMAK ŞARTTIR"

Elektrik tüketimi en yüksek olan cihazların ani ısıtma ve soğutma yapan cihazlar olduğuna dikkat çeken Karabulut şu önlemlerin alınması gerektiğini açıkladı:

"Su ısıtıcıları, kahve makineleri, fön makineleri, klimalar ve elektrikli sobalar gibi cihazlar, ani hava değişim gücünden ötürü yüksek miktarda enerji çekerler. Eğer genel bir tasarruf tedbiri arıyorsak bu cihazların kullanımını olabildiğince düşük seviye tutmak şarttır"

dogal-gaz-ve-elektrik-faturasi-a.jpg

"ELEKTRİK FİYATLANMASININ ARZ/TALEP DENGESİ VARDIR"

Elektrik fiyatlanmasının arz/talep dengesine göre olduğunu ifade eden Karabulut, talebin düşük olduğu saatlerde elektrik ücretlendirmesinde de fiyatın düşük olduğunu belirtti.

HANGİ SAAT ARALIĞINDA ELEKTRİK FİYATI EN DÜŞÜK?

Hangi saat aralığında elektrik fiyatlarının düşük olduğunu da anlatan Karabulut, şunlaır ifade etti:

"Standart bir gün içinde fiyatın en düşük olduğu saatler sabaha karşı saatlerdir. Bununla beraber fabrikaların çalışmadığı, tatil günleri, pazar günleri, bayram gibi uzun tatillerde genel talebin azaldığı, buna bağlı olarak fiyatlarında düştüğü tarih ve saatlerdir. Aboneler, yüksek elektrik tüketme ihtimali olan işlemlerini pazar günlerine ya da gece saat 01:00 ile 06:00 arasındaki saatlere bıraksınlar"

13573-1100x640.jpg

ELEKTRİK TARİFELERİ

Az elektrik tüketenlerin kilovatsaat başına ödediği en düşük tutar 2 lira 26 kuruş iken; yüksek elektrik tüketimi olanların 1 Şubat’tan sonra kilovatsaat başına ödeyeceği yaklaşık tutar 5 lira olacak.