Ekonomide olumlu seyir! İki kriter etkili oldu! Biri yükseldi, diğeri geriledi
Tüketici ve reel sektör gibi kesimlerin genel ekonomik duruma ilişkin beklentisini ortaya koyan endeksler, yılın ikinci yarısında pozitif seyrettiği görüldü. Bu dönemde enflasyon beklentilerinde de gerileme yaşandı. Güven endekslerinde yılın ikinci yarısından sonra görülen artışın yanı sıra piyasa katılımcıları, reel sektör ve hane halkının 12 ay sonrasına yönelik yıllık enflasyon beklentilerindeki gerileme, ekonomide geleceğe dönük olumlu beklentileri artırdı.
TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ ARTTI
Tüketici güven endeksi Temmuz’da yılın en düşük seviyesi olan 75,9'u görmesinin ardından yükselmeye başladı. Takip eden aylarda düzenli artış kaydeden tüketici güven endeksi, ekimde 80,6'ya ulaşarak, 16 ayın en yüksek seviyesini gördü.
EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ YÜKSELDİ
Martta eşik değer olan 100 seviyesini gören ekonomik güven endeksi, takip eden aylarda düşüş gösterirken Ağustos’ta 93,1'e kadar geriledi. Ağustostan sonra toparlanan endeks, Ekim’de 98 seviyesine yükseldi. Böylece endeks 5 ayın en yüksek seviyesini görmüş oldu.
REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ YÜKSELDİ
2024 yılına 102,9 seviyesinden başlayan reel kesim güven endeksi, Ağustos’ta 98'e kadar geriledi. Takip eden aylarda tekrar yükselişe geçen endeks, Ekim’de 102,2'ye ulaşarak, 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Hizmet sektörü güven endeksi ise bu yıl dalgalı bir seyir görüldü. Endeks Ekim’de 4 ayın en yüksek seviyesi olan 114,2'yi gördü.
ENFLASYON BEKLENTİLERİ GERİLEDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ne göre, Ekim ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları, reel sektör ve hane halkı için geriledi. Piyasa katılımcıları için 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi Ekim 2023'te yüzde 45,28 ile son yılların en yüksek seviyesini görmüştü. Bu tarihten sonra düşüşe geçen beklenti, bu yılın ekim ayında yüzde 27,44'e kadar düştü.
ŞENER: ENFLASYON BEKLENTİLERİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, gelecek 12 aylık döneme ilişkin üç kesimin enflasyon beklentisinin Ağustos 2023'ten itibaren birkaç aylık istisna dışında sürekli düşüş eğiliminde olduğuna dikkat çekti.
Ekonomi yönetiminin ifadesiyle rasyonel politikalara dönüşün yavaş olsa da enflasyon beklentilerinin aşağı yönlü ivmelenmesini sağladığını belirten Şener, "Son dönemde cari açık, bütçe dengesi ve işsizlik gibi temel makro verilerdeki olumlu seyir aslında enflasyon eğilimini de pozitif yönde etkilemektedir. Makro verilerdeki iyileşme Merkez Bankasının rezervlerindeki artışla birlikte enflasyonun süreklilik arz edecek şekilde yönünü aşağıya çevirdiğinin göstergesidir" dedi.
‘‘FAHİŞ FİYATLARLA MÜCADELE BEKLENTİLERİ DAHA DA DÜŞÜRECEK’’
Şener, fahiş fiyat artışları ve maliyetlerin üzerinde otomatik fiyatlandırmalarla daha etkin mücadele edilmesi ve kur üzerinden gelecek baskının da son bir yıldır olduğu gibi asgari düzeyde tutulması durumunda hem enflasyon hem de beklentisinin düşmeye devam edeceğini vurguladı.
Şener, ayrıca tüketici güven endeksinde yer alan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisinin artıyor olmasının da sıkıntılar yaşansa da tüketicilerin gelecek yıla ilişkin beklentilerinin pozitif tarafta olduğuna işaret ettiğini belirtti.