Bayram öncesi bankalardan yeni hamle: Limitler artıyor

GÜNLÜK NAKİT ÇEKME LİMİTLERİ ARTIYOR
Mevcut durumda, banka kartlarıyla ATM’lerden günlük para çekme limiti 10 bin TL seviyesinde bulunuyor. QR kod ile yapılan para çekme işlemlerinde ise bu limit 5 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Ancak yüksek enflasyonun alım gücünü düşürmesi ve bayramda artan nakit ihtiyacı nedeniyle bankaların limit güncellemelerine gideceği ifade ediliyor.
Bankacılık sektöründeki kaynaklara göre, özellikle Kurban Bayramı öncesinde ATM'lerden günlük nakit çekme limitlerinin artırılması bekleniyor.

YENİ LİMİTLER 15 BİN TL İLE 25 BİN TL ARASINDA OLABİLİR
Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş’un Milliyet’e yaptığı açıklamaya göre, birçok banka şu anda QR kod ile para çekme dahil olmak üzere limitleri 7 bin 500 TL ile 10 bin TL arasında tutuyor. Ancak yapılacak yeni düzenleme ile bu limitlerin 15 bin TL ile 20 bin TL seviyelerine çıkabileceği öngörülüyor.
Kurtuluş, bankaların genellikle kartlı ve QR kodlu işlemler için ayrı limit belirlemediğine dikkat çekerek, vatandaşlara nakit ihtiyaçlarını önceden planlamalarını tavsiye etti. Ayrıca, banka şubelerinden yapılan para çekme işlemlerinde herhangi bir limit sınırlaması bulunmadığını da hatırlattı.

FAİZ POLİTİKALARI VE KREDİ KARTLARINA ETKİSİ
ATM’lerdeki nakit çekim limitlerinin artırılmasının yanı sıra, faiz oranlarıyla ilgili de önemli gelişmeler bekleniyor. Merkez Bankası’nın faiz politikalarına değinen Kurtuluş, şunları söyledi:

"Faiz indirimlerinin, kredi kartı faiz oranlarını da etkilemesi kaçınılmaz. Önümüzdeki aylarda, enflasyon ve döviz kurlarındaki hareketliliğe bağlı olarak faiz oranlarında düşüş yaşanabilir. Mart ayı verileri, bu süreç için belirleyici olacak. Eğer ekonomi beklentilere uygun ilerlerse, kredi kartları, bireysel krediler ve kredili mevduat hesapları (KMH) için faiz indirimleri gündeme gelebilir."
Bayram öncesinde ATM limitlerinin artırılması, vatandaşların nakit ihtiyacını daha rahat karşılamasına olanak tanırken, olası faiz indirimleri de finans piyasalarında yeni dengeler oluşturabilir.