Türkiye'nin CDS risk primine ilişkin dikkat çeken açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin 250 baz puanın altına gerileyen 5 yıllık CDS’i için değerlendirmede bulundu. Şimşek, yaklaşık 5 yılın en düşük seviyesine gerileyen kredi risk priminin seviyesinin dış finansmana erişimi kolaylaştırırken, dış finansman maliyetinin de düştüğünü söyledi.
RİSK PRİMİ 250 BAZ PUANIN ALTINDA
Şimşek, X hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin CDS risk priminin 250 baz puanın altına indiğini hatırlattı.
DIŞ FİNANSMAN MALİYETİ DE DÜŞÜYOR
Şimşek şu mesajları verdi:"2020 yılı şubat ayından sonraki en düşük seviyesine gerileyen CDS, ekonomi programımıza duyulan güvenin ve program kazanımlarımızın en somut göstergelerinden biri. 2023 yılı mayıs ayına göre düşüş gelişmekte olan ülkelerde ortalama 49 baz puan iken ülkemizde 456 baz puan. İyileşen risk primimiz sayesinde dış finansmana erişim kolaylaşırken dış finansman maliyeti de düşmektedir."
CDS (KREDİ RİSK PRİMİ) NEDİR?
Finansal piyasalarda oldukça önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkan CDS (Kredi Risk Primi), bir ülkenin ya da kurumun iflas riskinin bir ölçüsü olarak tanımlanabilir. Belirli bir borç enstrümanının (örneğin bir tahvil) ödenmemesi riskine karşı koruma sağlar. Dolayısıyla yatırımcının belli süre zarfı içerisinde bir borçlunun kredi yükümlülüğünü yerine getirememe riskine karşı sigorta satın almasına destek olur. Yüksek CDS değeri, yüksek kredi riskini gösterirken, düşük CDS değeri daha düşük riski ifade eder. Bu prim ülkenin ekonomik istikrarı, politik durumu ve diğer faktörler tarafından etkilenebilir. Global yatırımcılar, yatırım kararlarını alırken bu primi dikkate alarak hareket ederler. CDS, kredi piyasalarında risk algısının bir barometresi olarak kabul edilir ve finansal kararlar için önemli bir ölçüttür.