Asgari ücrette ikinci toplantı tarihi belli oldu!

Yeni yılın gelişiyle gündemden düşmeyen konulardan biri olan asgari ücret artışı için Asgari Ücret Komisyonu, ikinci toplantıyı gerçekleştirecek.
Asgari ücrette ikinci toplantı tarihi belli oldu!

7 milyon yakın çalışan asgari ücret üstünden çalıştırılırken, yeni asgari ücretin belirlenmesi süreci tüm toplumu ilgilendiriyor. 10 Aralık’ta Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun başladığı asgari ücreti belirleme çalışmaları, TRT Haber’in haberine göre, yarın 14.00’da ikinci toplantısıyla devam edecek. Toplumun her kesiminin merak ettiği asgari ücret artışı için gözler ikinci toplantıya dikildi.

"MAKSİMUM FAYDAYI HEDEFLİYORUZ"

"Maksimum faydayı sağlayacak şekilde bir ücreti belirlemeyi hedefliyoruz" diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısında, işçi ve işveren temsilcileri ile belirlenen asgari ücretin genel bir ücreti değil çalışanlara ödenebilecek minimum ücret olduğunu ifade etmişti.

asgari1.jpg

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.