Mert Başaran'dan para biriktirmeye 'geri zekalılık' diyen Prof. Oytun Erbaş'a yanıt: Profesör kibri...

Ekonomi programı “Paranın Yönü” yeni bölümüyle izleyicisiyle buluştu. Ekol TV Haber Müdür Aziz Akova’nın sunumu ve Yatırım ve Tasarruf Danışmanı Mert Başaran’ın yorumlarıyla ekranlara gelen programda enflasyon, kiralar, gayrimenkul ve yatırımlar hakkında konuşuldu. Kripto para dünyasındaki skandallar ve dolandırıcılıklara dikkat çekilen yeni bölümde izleyicilerden gelen sorular da cevaplandı.
"KKM BİR HATAYDI"
Türk ekonomisinin son yıllardaki en tartışmalı düzenlemelerinden biri olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı, tüzel kişiler için sonlandırıldı. Uzun bir süredir cazibesini yitiren KKM hesabını 15 Şubat’tan itibaren sadece şahıslar açtırabileceğini söyleyen Akova’ya Başaran, “O bir hataydı, hatayı düzeltiyoruz yavaş yavaş, Bütçeye yük oldu, Merkez Bankası’na yük oldu, vatandaşa yük oldu. Keşke olmasaydı. Bütün sistemin kuralı; borçlu olursan ve para sahipleri ödeyemeyeceğini düşünürse yüksek faiz isterler. Döviz atağı yapmamak için de böyle bir yöntem icat edildi. Aslında hata başlamadan önce faizi biraz daha yüksek tutsaydık bu noktaya gelmeyebilirdik” cevabını verdi.
"PARA PARAYI ÇEKER"
KKM’nin para sahiplerine yaradığını söyleyen Başaran, “Kapitalist sistemde para parayı çeker. Özellikle borçlu olan ülkelerde para parayı daha çok çeker” dedi.
"YABANCI YATIRIMCILAR RİSKLİ YERLERDEN KORKUYOR"
TÜSİAD’ın ülkenin yatırımcı için güvenli liman olma özelliğini kaybettiğini vurguladığı açıklama hakkında ise Başaran, “Yatırım o kadar düşmüştü ki artmasına rağmen rakam çok da iyi bir rakam değil. 1005-2009 arasında çok yatırım alıyorduk mesela. Bizim paraya ihtiyacımız var. Refahın artması için yabancı yatırımcının gelmesi lazım. Yabancı yatırımcılar siyasi ve hukuki olarak risk olan yerlerden korkuyorlar. Borçsuz bir ülke olana kadar parayı çekebilen bir ülke olmamız lazım. Tedbirli olmak lazım. Yükselişler ülkedeki olaylarla da alakalı. Dünyadaki yatırımcılar için bunlar önemli gelişmeler. Bu olayların sakinlemesi bizim için önemli” sözlerini kullandı.
"PİYASA ÖNDEN FİYATLAR"
Konut satışlarının 2024’ün sonunda rekor kırmasının ardından yeni yılda da umut verici bir başlangıç yapması hakkında Başaran, “Bir matematik anlattım herkese, objektifliğinden şüphe edenler olabilir. Faizler düşmeden önce insanlar girmeye başlar, bazıları geç kalır dedim. Nitekim insanlar bunu gördü, satışlar başladı. Kasımdan beri söylüyorum ben bunu. Piyasa öyle bir dinamiktir ki önden fiyatlar. Hazırlıklı olunması lazım” dedi.
"GÜCÜN BAŞKA YERE YETİYOR MU?"
İstanbul'da taşınma oranının hakkında Başaran, “Benim mekânım Esenyurt. Yıllardan beri Esenyurt diyorum. İnsanlar orası şöyle de böyle de deyip almıyor. Gücün başka bir şeye yetiyor mu? Etiler’i bende istiyorum ama alamıyorum. Gerçekler ortada” ifadelerini kullandı.
"MÜMKÜNSE KULLANMAMAK LAZIM"
Şikayetvar’a gelen şikayetleri inceleyen Başaran, “Niye e-ticaret’te en çok şikâyet var biliyor musun? Çünkü tembel olduğumuz için mağazaya gidip görüşmüyoruz, internette gördüğümüz reklama tıklayıp istediğimize ulaşmaya çalışıyoruz. E-ticaret mümkünse hiç kullanmamak lazım” diye konuştu.
"OYTUN'DA SÜREKLİ BİR KÜÇÜMSEME"
Prof. Dr. Oytun Erbaş’ın Mert Başaran’ın “Seven sevdiğine bireysel emeklilik ya da altın alsın” sözüne yaptığı “Bunlar geri zekalı şeyler” yorumuna Başaran yanıt verdi. Başaran, “Oytun'da bir profesör kibri olduğu için sürekli bir küçümseme, "geri zekalı" bilmem ne, tarzı yanlış. Ben doğru bulmuyorum. Benim anlatmak istediğim şey; fakirlik çok zor. 60-65 yaşından sonra 12 bin lirayla nasıl kiranı ödeyeceksin? Hasta olduğunda ilaçlarının parasını kim ödeyecek?” sözleriyle Erbaş’ı eleştirdi.
Prof. Dr. Oytun Erbaş uyardı: Çocuğuna miras bırakma, kendi kazansın!