Ömrünü eğitime adamış bir gönüllü! “Sen bu yöreyi kurtaracaksın”

Oylum Talu ile Hafta Sonu programının yeni bölümüne, eğitimci Gıyasettin Bingöl konuk oldu. Muş’tan Bursa’ya uzanan yaşam hikayesini anlatan Bingöl, “Okumam için dedem vasiyet etmişti, babam bu sözü tuttu. Bizim yörede okumak, köyden kurtulmak demektir” sözlerini kullandı. Eğitimi önceliği haline getiren Bingöl, dershane ve okul açma sürecini anlattı.
"TÜRKİYE'DE YAŞANAN EN BÜYÜK TRAVMADIR"
1962 yılında başlayan yokluk ve yoksullukla harmanlanan başarı hikayesini Ekol TV ekranlarında eğitim serüveninden bahseden Bingöl, “Muş’u terk ettim Erzurum’da okudum. Köye dönmeme ahdi var bende. Sonra kitap satmaya başladım, kitapçı oldum. 12 Eylül olayları oldu. 12 Eylül’den sağcı, solcu, futbolcu önemli değil; nasibini almıştır. Benim kütüphanem yakıldı, dayaklar yedim. 12 Eylül, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan en büyük travmadır. Bende çok etkilendim olaylardan ve tepkiden dolayı kitapçı oldum” dedi.
"KİTAPÇI AYNI ZAMANDA REHBERDİR"
İnsanların 12 Eylül’den sonra bir şeyleri durup düşünmesi gerektiğini anladığını söyleyen Bingöl, “İnsanlar daha çok okumaya başladı. Bizde buna teşvik ettik. Bir kitapçı aynı zamanda bir rehberdir. Çocukları neye yönlendirdiğiniz, ufuk açıcı kitaplara önermeniz çok önemli" sözlerini kullandı.
"Cetvelim, meşe ağacıydı"
— Ekol TV (@ekoltvv) February 9, 2025
Gıyasettin Bingöl: Hep ders çalışırdım, hep kendimi yenilemek, bir yere gelmek ve köye dönmemek için ahdim vardı. İnsan kitapçı olunca, o şehrin en kültürlü adamı olur. Bir kitapçı aynı zamanda bir rehberdir.@GiyasetinBingol pic.twitter.com/1ZmTHyiWjt
"BURSA KİTAPÇILAR ÇARŞISI'NI KURDUK"
Kitap işinin İstanbul’a gelip gidişiyle büyüdüğünü söyleyen Bingöl, “İş büyüyünce Bursa’ya üniversite kazanıp geldim. Erzurum’da her kesimin bir kitapçısı vardı ancak Bursa’ya geldiğimde hiçbir kitapçı görmedim. Sonra ben açtım, çeşitlilik yaratalım diye başkalarına teklif ettim. Sonunda açtığımız 13 kitapçıyla ‘Bursa Kitapçılar Çarşısı’nı kurduk" dedi.
"YAŞAYAMADIKLARIMI ÇOCUKLARA YAŞATTIK"
Çocukları eğitmek için eğitim kurumları açan Bingöl hikayesini, “Bir binanın üstü boştu ve bir arkadaşım dershane yapmayı teklif etti. Sonra çok büyüdük, bir sene sadece Bursa’da 27 bin öğrencimiz oldu. O iş çok büyüyünce okul açma kararı aldık. 2020 yılında kolejimiz, 2020 yılında üniversitemiz olacak dedim ve oldu. Hatta kolejimizi 2007 yılında açtık. Gençliğimde çocukluğumda hayal ettiğim yaşayamadığım ne varsa orada yaşattım. Başarılarımızın ardından talepler arttı ve 13 okul açtı " diyerek anlattı.
"EN GURUR DUYDUĞUM VE YAPTIĞIM ŞEY"
Muş'tan yıllar önce ayrılmasına rağmen oradaki çocuklardan elini hiç çekmeyen Bingöl, "En gurur duyduğum ve yaptığım şey Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi'ni açtım. Çünkü bizim ülkemizde kadınlar eğitim göremiyor. Çünkü ben şuna inanıyorum anne iyiyse ülke iyidir" sözlerini kullandı.