YERLEŞTİRME PUANI VE HAM PUAN NEDİR? YKS ham puan ve yerleştirme puanları arasında ne fark var?

Yerleştirme puanı, ÖSYM tarafından yayınlanan sınav sonuç belgesinde yer alıyor. 2024 YKS sonuçlarının açıklanmasıyla adayların aldığı puanlar belli oldu. Bundan sonraki süreçte adaylar puanlarına göre üniversite tercihinde bulunacak. Ancak, YKS sonuç belgesinde yer alan farklı ifadeler kafa karışıklığına neden oluyor. Anlamı merak edilen ibarelerin başında ise YKS yerleştirme puanı ve YKS ham puan yer alıyor…
YERLEŞTİRME PUANI VE HAM PUAN NEDİR? YKS ham puan ve yerleştirme puanları arasında ne fark var?

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla adayların heyecanlı bekleyişi sona erdi. 8-9 Haziran tarihlerinde TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç oturumda gerçekleşen 2024 YKS sonuçlarına göre adayların aldıkları puanlar belli oldu. sonuc.osym.gov.tr tarafından erişime açılan YKS sonuç belgelerinde adayların tüm oturumlardan aldıkları puanlar ayrı ayrı yer alırken, YKS yerleştirme puanı ve ham puan sonuçları dikkatleri çekti. Peki, YKS yerleştirme puanı nedir? YKS ham puan ve yerleştirme puanları ne anlama geliyor? İşte ayrıntılar…



YKS YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?


Yerleştirme puanı YKS sınavında TYT, AYT ve YDT oturumlarında adayın verdiği doğru ve yanlış cevap sayısına göre şekillenen bir puan çeşididir. Bütün YKS sınavı oturumlarının tamamlanmasının ardından ortaya çıkar ve bölümlere yerleşme açısından sıralamadan sonraki en kritik öneme sahiptir.


Yerleştirme puanı bazı bölümlerde baraj olarak görülür. Bazı bölümlerde ise yerleştirme puanı için taban puan belirlenmiştir.

Yerleştirme puanı hesaplanırken, farklı kriterler dikkate alınır ve 150 taban puanı altında puan alan adaylar için herhangi bir yerleştirme puanı hesaplanmaz.


YERLEŞTİRME PUANI NASIL HESAPLANIR?


Yerleştirme puanı hesaplanırken, farklı parametreler baz alınır. Öncelikle bilinmesi gereken, yerleştirme puanının doğru ve yanlış cevap sayısına göre şekillendiğidir. 2 yıllık ön lisans bölümler için 150 taban puanı almak yeterli olurken, 4 yıllık lisans bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar ise mutlaka 180 olan yerleştirme baraj puanını aşmış olmaları gerekir. YKS’de bu puanları alamayanların üniversite yerleştirme puanı hesaplanmaz.


Yerleştirme puanı; ağırlıklı orta öğretim başarı puanının 0,15 katsayısı (meslek liseli öğrencilerin ek puanla yerleşebildikleri program için AOBP 0,21 katsayısı) ile çarpılarak, ham puana eklenmesiyle oluşur.




HAM PUAN NEDİR?


Ham puan üniversite sınavı da dahil olmak üzere adayın bir testte elde ettiği ve üzerine okul puanı veya ek puanlar eklenmemiş sonucu kesin olmayan puan türüdür.


HAM PUAN İLE YERLEŞTİRME PUANI ARASINDAKİ FARK NEDİR, HANGİSİ ÖNEMLİDİR?


Ham puan, sınav sonrasında hesaplanmış olan puandır. Yerleştirme puanı ise ham puanın ağırlıklandırılmış halidir. Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır.

Bu nedenle bir üniversiteye yerleşebilmek için önemli olan yerleştirme puanıdır.