NATO’dan Ukrayna’ya 700 personelle destek: Komuta merkezi kurulacak
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO), Ukrayna ordusuna yapılacak güvenlik yardımlarını ve verilecek eğitimleri koordine etmek için Almanya'nın güneyindeki Wiesbaden kentine yeni bir komuta merkezi kuruyor.
Wiesbaden'deki eski ABD üssünde kurulacak olan komuta merkezinin başında bir korgeneral bulunacak ve NATO üye ülkelerinden oluşan yaklaşık 700 personel görev alacak.
Komuta Merkezi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkenti Washington'da geçen hafta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde onaylanan NATO'nun Ukrayna için güvenlik yardımı ve eğitim planının en önemli ayaklarından birini oluşturuyor.
NATO'dan yapılan açıklamalarda, Almanya'daki komuta merkeziyle beraber Ukrayna'ya verilen desteğin arttırılacağını ancak örgütün çatışmanın bir tarafı haline getirilmeyeceği vurgulanıyor.
SON DERECE MEMNUNİYET VERİCİ
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin partisinden milletvekili olan ve aynı zamanda orduda görevli Ukraynalı bir milletvekili, komuta merkezinin kuruluyor olmasının son derece memnuniyet verici bir işaret olduğunu söyledi.
Ukrayna'daki Halkın Hizmetkârı Partisi'nden Sviatoslav Yurash, "Bu mühimmatları üreten ve bizi eğitmeye çalışan insanlarla mutlaka görüşmeliyiz" diyerek NATO eğitiminin cephede ne kadar değerli olduğunun altını çizdi.
Komuta merkezinin kurulması, NATO Liderler Zirvesi'nde ele alınmış ve zirvede Ukrayna'nın örgüte üyeliğinin geri dönülmez bir yolda olduğu duyurulmuştu.
Münih Güvenlik Konferansı'nın kıdemli araştırmacısı Leonard Schuette, "Bu gelişme NATO'nun Ukrayna'ya verdiği desteğe güven duyulmasını sağlayacaktır. Ancak aynı zamanda Ukraynalı siyasetçiler de dahil olmak üzere herkes Ukrayna'nın NATO üyeliğine ABD iç siyasetinin karar vereceğini biliyor" dedi.
NATO yetkilileri, Ukrayna'nın ancak Rusya ile savaş sona erdiğinde ittifaka girebileceğini vurguluyor.
NE OLMUŞTU?
ABD, NATO Liderler Zirvesi'nde Almanya'da uzun menzilli füzeler konuşlandıracağını duyurmuştu.
Söz konusu konvansiyonel uzun menzilli silahların, Avrupa’daki kara tabanlı sistemlerden önemli ölçüde daha uzun menzile sahip olan SM-6, Tomahawk ve hipersonik silahları içereceği bildirilmişti.
Alman Federal Meclisi savunma komitesinde yer alan Yeşiller Milletvekili Sebastian Schaefer, Euronews'e yaptığı açıklamada, Almanya'nın kendini yeniden silahlandırmaya odaklanması gerektiğini söyledi.
Schaefer, "Bu 21. yüzyılın gerçeklerinden biri. Bu çok iyi bir şey değil ama gerekli. Bu gezegende barış içinde birlikte yaşasaydık çok daha akıllıca olurdu. Ancak şu anda durum böyle değil. Bu nedenle hazırlanmamız gerekiyor" dedi.
Buna rağmen Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, iktidardaki koalisyonun ordu için talep edilen artışın beşte birinden daha azını onayladığını söyledi.
İlk olarak 2014 yılında Kırım'ı ilhak eden Rusya, 2022 yılının Şubat ayında Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına yönelik işgal başlatmıştı.
Ukrayna topraklarının yüzde 18'i şu anda Rusya tarafından işgal edilmiş durumda. 6,4 milyondan fazla Ukraynalı ise mülteci konumunda.
Kaynak: Euronews