NASA'dan korkutan güncelleme! Dünyaya çarpıp şehirleri yok edecek asteroidin dünyaya çarpma olasılığı arttı!
NASA'nın Aralık 2023’te keşfettiği 2024 YR4 isimli asteroid, gezegenimize yönelik potansiyel tehdidi nedeniyle dikkatle takip ediliyor. İlk hesaplamalarda çarpma ihtimali binde bir olarak belirlenen asteroidin, yeni veriler ışığında bu oranı hızla yükseldi. NASA’nın son hesaplamalarına göre, 12 Aralık 2032’de Dünya’ya çarpma ihtimali yüzde 2,6’ya ulaştı.
22 ARALIK TARİHİNDE ÇARPABİLİR! NASA olasılığı hesapladı: Bu asteroid dünyaya hızla yaklaşıyor
HİROŞİMA'NIN 500 KATI GÜCÜNDE!
Daily Mail'de yer alan habere göre 177 feet (54 metre) çapındaki bu asteroid, eğer Dünya’ya çarparsa, Hiroşima’ya atılan atom bombasının 500 katı gücünde, 8 megatonluk bir patlama yaratabilir. Bu büyüklükteki bir çarpışma, 1908’de Sibirya’da 2.150 kilometrekarelik ormanı dümdüz eden Tunguska olayına benzer yıkıcı etkilere yol açabilir.
Sabiha Gökçen'de tanımlanamayan cisim ne olabilir? "NASA yeni bir ekip kurdu"
110 MİLYON İNSAN TEHLİKE ALTINDA
NASA, asteroidin izlediği ‘risk koridorunu’ belirledi. Bu güzergah, Güney Amerika’nın kuzeyinden Afrika’ya ve Güney Asya’ya kadar uzanıyor. Tehlike altındaki şehirler arasında Kolombiya’nın başkenti Bogota, Nijerya’nın Lagos kenti ve Hindistan’daki Mumbai ile Chennai bulunuyor. Toplamda 110 milyondan fazla insanın yaşadığı bu bölgeler, olası bir çarpışmada büyük zarar görebilir.
NASA 'Vay be, güzelliğini yaşayın' diye paylaşmıştı: Azmak adeta doğal akvaryum gibi
SEVİYE 3 OLARAK GÜNCELLENDİ
Asteroidin tehlike seviyesi, gök cisimlerinin çarpma ihtimalini değerlendiren Torino Skalası’nda 3 seviyesine yükseltildi. Bu, 20 metreden büyük nesneler için nadiren verilen bir derecelendirme. Daha önce yalnızca 600 metrelik Apophis asteroidine 4 puan verilmişti, ancak daha sonra risk seviyesi sıfıra düşmüştü. Bilim insanları, 2024 YR4 için de benzer bir durum yaşanmasını umuyor.
NASA VE ESA İNCELİYOR
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), asteroidin yörüngesini kesinleştirmek için gözlemlerine devam ediyor. Mart ayında James Webb Uzay Teleskobu’nun kullanılmasına karar verildi. Kızılötesi sensörler, asteroidin boyutunu daha net belirleyerek alınacak önlemlerin çerçevesini çizecek. Eğer risk artarsa, asteroidin yönünü değiştirmek için ‘kinetik çarpma’ yöntemi değerlendirilecek.
NASA’nın 2022’de gerçekleştirdiği DART misyonu, bir uzay aracının çarptığı gök cisminin yörüngesini değiştirebileceğini kanıtlamıştı. Ancak uzmanlar, bu tür bir müdahaleyi gerçekleştirmek için en az 10 yıllık bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Şu an için elimizde sadece sekiz yıl olması, bilim insanlarını harekete geçmeye zorluyor. NASA ve ESA, Nisan ayına kadar asteroidin yörüngesi hakkında daha fazla veri toplayacak ve ardından alınacak önlemleri netleştirecek.