Japonya’dan kritik iddia: Çin bir hafta içinde Tayvan’ı işgal edebilir

Japon hükümetinin yayımladığı rapora göre, Çin yaklaşık bir hafta içinde işgal girişimlerini başlatıp Tayvan’a asker çıkarabilir. Öte yandan bahsi geçen rapor Çin'in hızlı ve koordineli bir stratejiyle deniz ablukası, bombardıman, amfibi saldırı ve siber saldırılar kullanabileceğini belirtiyor.
Japonya’dan kritik iddia: Çin bir hafta içinde Tayvan’ı işgal edebilir

Japon hükümetinin 2023 askeri tatbikatlarına dayandırarak hazırladığı rapora göre, Çin'in hızlı saldırı kapasitesi gün geçtikçe artıyor. Tokyo, çatışmayı önlemek için daha fazla uyanıklık ve caydırma çabası çağrısında bulunuyor. Rapor, Çin'in hızlı ve koordineli bir stratejiyle deniz ablukası, bombardıman, amfibi saldırı ve siber saldırılar kullanabileceğini belirtiyor.

NE OLMUŞTU?

Tayvan'ın çevresinde abluka oluşturan tatbikat, Ada'daki hükümetin yeni seçilen lideri Lai Ching-te'nin 20 Mayıs'taki yemin töreninin ardından gelmişti.

Tayvan'da 13 Ocak'ta yapılan başkanlık seçimini kazanan iktidardaki Demokrat İlerici Partinin (DPP) adayı Lai Ching-te, bu hafta başında yemin ederek görevine başlamıştı.

Lai, başkan olarak yaptığı ilk konuşmada, Tayvan Boğazı'nın iki yakasındaki statükoyu koruma sözü verirken Çin'e, Tayvan'ı askeri olarak tehdit etmeye son verme çağrısında bulunmuştu.

Tayvan Savunma Bakanlığı, sosyal medya platformu X'teki hesabından yaptığı paylaşımda, Çin ordusunun tatbikat duyurusunu kınarken "Biz çatışma arayışında değiliz ama çatışmadan kaçacak da değiliz. Ulusal güvenliğimizi koruyacağımıza güvenimiz tam” demişti.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek, burada geçici hükümet kurmuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada'nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.