İspanya’daki sel felaketinde afetzedeler EKOL TV’den isyan etti: Devlet ölü sayısını gizliyor!
PIRIL CENNET / ÖZEL HABER
İspanya, yakın tarihinin en yıkıcı sel ve su baskını felaketiyle karşı karşıya kaldı. Valensiya bölgesine yağan şiddetli yağmur, bir yıl boyunca alınması gereken yağış miktarını yalnızca sekiz saat içinde getirdi. Bu beklenmedik doğa olayı, ülkenin dört bir yanında derin bir acıya yol açarken, resmî rakamlara göre en az 250 kişi yaşamını yitirdi. Ülke genelinde yas ilan edilirken, kayıp ihbarlarının sayısı 5 bine ulaşmış durumda.
AFETZEDELER KONUŞTU
İspanya’da Valensiya bölgesindeki büyük felakete şahit olan ve vahşetin boyutunun dünya kamuoyuna tam olarak yansıtılmadığını öne süren Carmen Damia, Borja Alcover ve Angel Callau Padron, EKOL TV’den Pırıl Cennet’e konuştu.
“KAPALI OTOPARKLAR BİRER MEZARLIĞA DÖNÜŞTÜ”
Damia, sel nedeniyle kapıları açılamayan kapalı otoparkların cesetlerle dolup taştığına dikkat çekerek “İnsanlar afet başladığında arabalarını kurtarabilmek için kapalı otoparklara koştular. Ancak ne yazık ki orada mahsur kaldılar. Kapısı açılabilen otoparklarda durum içler acısı. İçi cesetlerle dolu üst üste binmiş arabaların olduğu bir mezarlığa benziyor. Bölgede bu şekilde olan yüzlerce otopark var. Bölgenin tanınan isimlerinden temizlik ürünleri üreten firma SPB’nin sahibi, vergi danışmanlığı firması olan Deloitte’nin ortağı, Mas Camarena Otel’in sahibi ve spor giyim zinciri Luanvi’nin sahibi yemek yemeye gitmişler. Ne yazık ki otoparkta mahsur kalarak hayatlarını kaybetmişler” dedi.
“DEVLET GERÇEK ÖLÜ SAYISINI GİZLİYOR”
Padron ise dünyanın ülkedeki vahşetin boyutuna dair yeterince bilgilendirilmediğini düşündüğünü belirterek “Yüzlerce ölü ve kayıp var. Kıyamet kopmuş gibi sokaklarda cesetler yüzüyor. Basına yansıyan rakamların gerçek olması imkânsız, devletin halkı paniğe sürüklememek adına gizlediğini düşünüyoruz. Binlerce insan elektrik, su, gıda ve ilaç malzemeleri olmadan sığındıkları yerlerde mahsur kaldılar. Süpermarketler ise bomboş ve kapalı olanlar da yağmalanmış durumda. Devletin seferber olmasına ve acil insani yardım gönderilmesine ihtiyacımız var” diye konuştu.
“SAVAŞ ÇIKSA BU KADAR YIKIM BIRAKMAZ”
Ayrıca Padron, ismini açıklamak istemediği bir yakınının babasının arama kurtarma ekibinde çalıştığını ve kendisine şu ifadede bulunduğunu aktardı “Arkadaşımın babası 65 yaşında ve araba çekicisi olarak çalışıyor. Bölgede eriştikleri her arabanın içinin cesetlerle dolu olduğunu ve çok daha ağır şeyler olabileceği konusunda uyarıldıklarını söyledi. Ayrıca arama kurtarma ekipleri arasında asker görmediğini de sözlerine ekledi. En sık tekrarladığı cümle ise ‘Savaş çıksa bu kadar yıkım bırakmaz’ oldu. Hem yaşananlar hem de nasıl yönetildiğimiz açısından bunun bir felaket olduğunu söyledi” ifadesinde bulundu.
“HÜKÜMET İZLEMEKLE YETİNİYOR”
Öte yandan Valensiya’da ikamet eden Alcover ise hükümete tepki göstererek “Televizyonda gördüğümüz şeyler karşısında çıldırıyoruz, doğru bilgiler aktarılmıyor. Burada insanların kendilerinden başka yardım edecek kimsesi yok. İnsanlar evlerinde yakınlarının cesetleriyle beklerken, hükümet sadece izlemekle yetiniyor” dedi.
MODERN TARİHİN EN BÜYÜK FELAKETİ
Bu trajik olay, modern İspanya tarihindeki en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçti. Meteoroloji uzmanları, iklim değişikliğinin bu tür ekstrem hava olaylarını daha sık ve şiddetli hale getirdiğini vurguluyor. Avrupa’daki yetkililer, İspanya’daki bu felaketin doğaya zarar veren insan faaliyetlerinin ne kadar tehlikeli olduğunu hatırlattığını ifade ediyor. İklim değişikliğinin yol açtığı bu tür felaketlerin önüne geçmek için küresel çapta daha güçlü adımlar atılması gerektiği belirtiliyor.
HAZIRLIKLI OLUNMALI
İspanya, bu korkunç doğal felaket sonrası büyük bir acı ve kayıpla karşı karşıya kalsa da yaşanan olaylar gelecekte benzer felaketlere hazırlıklı olunması gerektiğini gösteriyor. Altyapı sistemlerinin gözden geçirilmesi, iklim değişikliğiyle mücadelede daha ciddi adımların atılması ve çevre koruma önlemlerinin artırılması, bu acı dolu olaylardan çıkarılacak en önemli derslerden bazıları. Ayrıca, afet yönetim planlarının güncellenmesi ve halkın bilinçlendirilmesi için kapsamlı eğitim programlarının hayata geçirilmesi gerektiği belirtiliyor. İspanya’nın bu felaketten aldığı dersler, diğer ülkeler için de önemli bir örnek teşkil ediyor.