Gürcistan'da muhalif lider yaka paça gözaltına alındı

Protestoların sürdüğü Gürcistan’da iktidarın muhalefete baskısı sürerken polis, muhalefet partilerinin ofislerine baskın düzenledi. Ülkede muhalif liderlerden biri olan Nika Gvaramiya, polisle girdiği sözlü tartışmanın ardından gözaltına alındı.
Gürcistan'da muhalif lider yaka paça gözaltına alındı

Genel seçimlere hile karıştırıldığı iddialarının ardından Gürcistan’da başlayan protestolar iktidarın Avrupa Birliği ile müzakereleri askıya alması ile birlikte devam etti.

MUHALİF LİDER GÖZALTINA ALINDI

Gürcistan'da polis, muhalefet partilerinin ofislerine baskın düzenledi. Baskında muhalif liderlerden biri olan Nika Gvaramiya, polisle girdiği sözlü tartışmanın ardından gözaltına alındı.

MUHALİF PARTİLERİN OFİSLERİNE BASKIN

Gürcistan'da Başbakan İrakli Kobakhidze hükümetinin AB'ye katılım müzakerelerini 2028'e kadar durdurma kararına karşı düzenlenen protestolar devam ederken, polis, parlamento binasına ve kendisine karşı kullanılan havai fişek ve benzeri malzemelerin muhalefet partilerinin ofislerinde saklandığını iddia ederek söz konusu ofislere baskın düzenledi.

YAKA PAÇA GÖZALTINA ALINDI

Muhalefet partilerinden Droa'nın lideri Nika Gvaramiya, parti ofisine düzenlenen baskın sırasında polisle girdiği sözlü tartışmanın ardından yaka paça gözaltına alındı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Nika Gvaramiya'nın gözaltına alındığı doğrulanarak,"Nika Gvaramiya, İdari Suçlar Kanunu kapsamında öngörülen bir yasa ihlali nedeniyle gözaltına alındı" denildi.

AKTİVİSTLER DE GÖZALTINDA

Gürcistan basınında yer alan haberlerde, polisin, bazı aktivistlerin evlerine de baskınlar düzenlediği ve bazılarını gözaltına aldığı ifade edildi.

"BU, REJİMİN AYAKTA KALMA ÇABASI”

Muhalefet liderlerinden Nika Melia, ise yaptığı açıklamada, hükümeti hedef alarak, "Durum şu şekilde: Sözde iktidar tarafından yürütülen herhangi bir siyasi süreç yok. Bu, rejimin ayakta kalma çabasıdır. Ancak başarılı olamayacaktır, çünkü özgürlüğün kazanılması süreci çok daha güçlüdür" dedi.

HÜKÜMETİN TEPKİ ÇEKEN AB KARARI

Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım'da yaptığı açıklamada AB ile müzakerelerin "şantaj aracı" olarak kullanıldığını gerekçe göstererek, 2028 yılının sonuna kadar askıya alındığını ifade etmişti.

YABANCI ETKİNİN ŞEFFAFLIĞI HAKKINDA YASAYA KARŞI PROTESTOLAR

Mart 2022'de AB üyeliği için başvuruda bulunan Gürcistan'a aday ülke statüsü, Aralık 2023'te verilmişti. Ancak ülkede tartışmalara neden olan ve “Rus yasası” olarak görülen “Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında” yasasının geçtiğimiz 29 Mayıs'ta yürürlüğe girmesinin ardından Gürcistan'ın AB'ye katılım süreci temmuzda askıya alınmıştı.
Başbakan Kobakhidze'nin açıklamasının ardından patlak veren protestolarda 250'ye yakın protestocu gözaltına alınırken, 100'den fazla poliste yaralandı.