Erdoğan’ın Astana diplomasisi: Şi ve Lukaşenko ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İş birliği Örgütü 24'ücü Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya geldi. Zirvenin yapıldığı Bağımsızlık Sarayı'ndaki görüşmeler, basına kapalı gerçekleştirildi.
Erdoğan’ın Astana diplomasisi: Şi ve Lukaşenko ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi için geldiği Kazakistan'ın başkenti Astana'daki ikili temasları kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya geldi.

Öte yandan Erdoğan dün Rus lider Putin ile bir araya geldi. Erdoğan bugün ise konakladığı otelde, Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh ile görüştü. Daha sonra ise Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad Al Sani ile görüşme sağladı.

Bununla birlikte Erdoğan sabah saatlerinde Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh ile bir araya geldi. Erdoğan'ın konakladığı oteldeki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

ŞANGHAY İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ

ŞİÖ'nün temeli, 1996'da eski Sovyet Cumhuriyetleri ile Çin sınırında istikrarın sağlanması amacıyla anlaşma imzalamak üzere ilk kez Çin'in Şanghay kentinde bir araya gelen Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan liderlerince "Şanghay Beşlisi" adıyla atıldı.

2001'de Özbekistan'ın da aralarında yer almasıyla "Şanghay Beşlisi", Şanghay İş birliği Örgütü olarak kuruldu. 2017'de Hindistan ve Pakistan, 2022'de İran örgüte dahil oldu.

Belarus, Moğolistan ve Afganistan'ın "gözlemci" olduğu ŞİÖ'de Türkiye, Azerbaycan, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Ermenistan, Kamboçya, Kuveyt, Maldivler, Myanmar, Nepal ve Sri Lanka da "diyalog ortağı" olarak bulunuyor.

Avrasya kıtasının yüzde 61'ini kaplayan ŞİÖ, bölgesel iş birliği örgütüdür. Ana iş birliği konusu güvenlik olan ŞİÖ'nün temel hedefleri arasında üye ülkeler arasında karşılıklı güveni güçlendirme, bölgede barış, güvenlik ve istikrarın korunması amacıyla iş birliğini geliştirme, terörle ortak mücadele, ekonomik işbirliğini geliştirme, kültürel etkileşimi artırma yer alıyor.

ŞİÖ Genel Sekreterliği, Çin'in başkenti Pekin'de bulunurken; ŞİÖ Bölgesel Terörle Mücadele Kuruluşu da Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te faaliyet gösteriyor.