ABD’nin 47’nci başkanı belli oluyor: Seçimden sonra süreç nasıl ilerleyecek?
ABD’de tüm dünyanın merakla beklediği tarihi başkanlık seçimine saatler kaldı. Milyonlarca seçmen, Demokrat Parti’nin adayı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump arasında bir tercih yapacak.
EN FAZLA DELEGEYE ULAŞAN KAZANIR
Ülkede 50 eyalet ve yaklaşık 244 milyon seçmen bulunuyor. Bu nedenle seçim süreci, seçim gününden sonra da uzun bir süreyi kapsıyor. ABD’de seçim sistemi, en fazla oyu alanın değil, en fazla delegeye ulaşan adayın başkan olmasına imkan veren Seçiciler Kurulu (Electoral College) yöntemiyle çalışıyor.
KAZANANIN 270 DELEGESİ OLMALI
Buna göre ABD halkı, başkanlarını doğrudan kendi oylarıyla değil, seçtikleri delegeler üzerinden dolaylı olarak belirliyor. 50 eyalet ile başkent Washington’ı temsilen toplam 538 delegeden oluşan "Seçiciler Kurulu" adı verilen sistemde, her bir eyaletteki delege sayısı, o eyaletin Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki üyelerinin toplamına eşit oluyor. Bu sistemde bir adayın, başkanlık için 538 sayısının yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşması gerekiyor.
BİR AY İÇİNDE SONUÇLAR ONAYLANMALI
Tarihler, eyaletlere göre farklılık gösterse de tüm eyaletlerin 10 Kasım-11 Aralık'ta seçim sonuçlarını resmen onaylaması gerekiyor.
OYLAR 23 ARALIK’TA KONGREDE
17 Aralık'a kadar her eyaletin Seçiciler Kurulu üyelerinin, başkan adayına oyunu verip, bu oyları Washington'a göndermesi öngörülüyor. Gönderilen oyların en geç 23 Aralık'a kadar ABD Kongresine ulaşması gerekiyor.
TEMSİLCİLER MECLİSİ’NE GÖTÜRÜLECEK
Sonrasına Temsilciler Meclisi Genel Kurulu salonunda 6 Ocak'ta bir araya gelecek Kongre üyeleri, eyaletlerden gelen oyları alfabetik sıraya göre okuyup sayacak. Bu süreç tamamlandıktan sonra sonuçlar resmen duyurulacak.
OCAK AYINDA GÖREVE BAŞLAYACAK
Yeni ABD başkanı, 20 Ocak 2025'te yemin ederek görevine resmen başlayacak.