Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununda değişiklik içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.Kanun teklifinde aile hekimlerine yönelik düzenlemeler de yer aldı.
MESAİ DIŞINDAKİ HİZMETLER ÜCRETLİ OLACAK
Aile Hekimliği Kanunu'ndaki değişiklikle yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışında sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlardan bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.Aile hekimliği hizmetleri, acil haller hariç, haftada 40 saatten az olmamak kaydı ile bakanlıkça belirlenen kıstaslar çerçevesinde ilgili aile hekiminin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilecek.
RAPORLAR ÜCRETLİ HALE GELECEK
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının, mesai saatleri dışında aile hekimleri tarafından sunulması planlanıyor. Ayrıca, yabancı uyruklulara verilen birinci basamak sağlık hizmetleri de ücretli hale getirilecek. Bu hizmetlerden elde edilen gelirler, doğrudan döner sermayeye aktarılacak.Aile hekimlerince düzenlenen özel amaçlı raporlar da artık ücretli olacak. Ehliyet raporu gibi çeşitli belgeler için vatandaşlardan ücret talep edilecek.
HASTANE YOĞUNLUĞU AZALTILACAK
Yeni düzenlemelerin, özellikle büyük şehirlerdeki hastane yoğunluğunu azaltması bekleniyor. Sevk sistemi sayesinde, aile hekimliği hizmetlerinin daha etkin bir şekilde kullanılması sağlanacak ve gereksiz hastane başvuruları engellenecek.