Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik yürütülen sübvansiyon karşıtı soruşturmanın tamamlandığını ve bu ithalat için 5 yıl süreyle yeni ek vergiler getirileceğini açıkladı. Çin’de üretilen elektrikli otomobillerin AB pazarında düşük fiyatlarla satılmasının, haksız rekabete ve yerli üreticilerin ekonomik kayıplar yaşamasına neden olduğu ifade edildi.

YÜZDE 7.8 İLE YÜZDE 35.3 ARASINDA

AB Komisyonu, Tesla'nın Çin'de üretilen bazı modellerine yüzde 7,8, BYD’ye yüzde 17, Geely’e yüzde 18,8, soruşturmada işbirliği yapan diğer üreticilere yüzde 20,7 oranında ek vergi getirdi. Soruşturmaya katılmayan SAIC gibi diğer Çinli üreticilere ise yüzde 35,3 oranında vergi uygulanacak. Karar öncesinde, Çin’den ithal edilen elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 10'luk mevcut vergi oranının üzerine bu ek vergiler eklenecek.

HAKSIZ SÜBVANSİYON TESPİTİ

Soruşturma sürecinde, Çin yapımı elektrikli araçların üretim sürecinin devlet destekli sübvansiyonlardan yararlandığı ve bu durumun AB’deki otomotiv sektöründe adil rekabeti engellediği vurgulandı. Son yıllarda Çin’den ithal edilen düşük maliyetli elektrikli araçlar, Avrupa’daki yerel üreticiler üzerinde baskı kurmuş ve pazar payını hızla artırmıştı.

VERGİLER NE ZAMAN UYGULANACAK?

Ek vergilerin, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan bir gün sonra yürürlüğe gireceği belirtilirken, bu süreçte Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun çözümler aranacağı bildirildi. Ayrıca, 4 Temmuz’dan bu yana geçici olarak uygulanan vergilerin tahsil edilmeyeceği de ifade edildi. Bu yeni önlemlerle AB, yerel elektrikli otomobil üreticilerini koruma ve rekabet dengesini sağlama yolunda bir adım attığını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi