Saat 17.39'da Çanakkale Ezine'de 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin İstanbul ve çevre illerde de hissedilmesiyle, bölgedeki fay hattı ve deprem riskleri hakkında yoğun bir araştırma süreci başladı. Çanakkale'de yaşayanlar, il ve ilçe sınırları içinde aktif fay hattı sorgulamalarına devam ederken, Çanakkale'nin en riskli ve depreme dayanıklı bölgeleri hakkında bilgiler merak ediliyor. İşte, 2024 yılı Çanakkale deprem haritası ve aktif fay hatları hakkında güncel veriler...

ÇANAKKALE'DE DEPREM!

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde bu akşam saat 17.39'da 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. AFAD Deprem Dairesi, depremin derinliğini 10.23 kilometre olarak belirledi. Depremin ardından bölgede sakinler endişe içinde gelişmeleri takip ederken, yetkililer tarafından yapılan açıklamalar merakla bekleniyor.

KANDİLLİ 4.9 OLARAK AÇIKLADI

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde bu akşam saat 17.39'da meydana gelen deprem, ilk olarak 4.7 büyüklüğünde duyurulmuştu. Ancak, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin büyüklüğünü 4.9 olarak güncelledi. Deprem, İstanbul ve çevre illerde de hissedilirken, AFAD tarafından derinliği 10.23 kilometre olarak ölçüldü. Bölgedeki vatandaşlar, gelişmeleri endişe içinde takip ederken, yetkililerden yeni açıklamalar bekleniyor.

ÇANAKKALE'DE FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Çanakkale il sınırları, çeşitli aktif faylarla kesişiyor. Bölgedeki önemli faylar arasında Saroz-Gaziköy Fayı, Anafarta Fayları, Etili Fayı, Çan-Biga Fay Zonu, Sarıköy Fayı, Yenice-Gönen Fayı, Evciler Fayı, Pazarköy Fayı ve Edremit Fayı yer alıyor. Bu fayların aktifliği, geçmiş depremler ve aletsel verilerle doğrulanmıştır.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 6 Şubat 2017 tarihinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem, büyük hasara yol açtı. Deprem sonrası yapılan değerlendirmede, 1071 yapı ağır hasarlı olarak sınıflandırıldı ve 575 kişi hak sahibi olarak kabul edildi. Daha sonra 20 Şubat 2019’da aynı bölgede meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde ise 149 yapı ağır hasar gördü ve 30 vatandaş hak sahibi olarak belirlendi. Bu veriler, bölgedeki deprem riskinin ne denli önemli olduğunu ve fay hatlarının aktifliğini gözler önüne seriyor.

ÇANAKKALE KAÇINCI DERECE DEPREM BÖLGESİ?

Çanakkale ili ve ilçeleri, 1996 yılında Mülga T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritasında I. Derece Deprem Bölgesi olarak sınıflandırılmıştır. Ancak, bu harita 18 Mart 2018 tarihinde yayımlanan ve AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından güncellenmiş "Türkiye Deprem Tehlike Haritası" ile yenilenmiştir. Yeni harita, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup, önceki deprem bölgesi sınıflandırmalarından farklı olarak en büyük yer ivmesi değerlerini (PGA) göstermektedir.

Yeni haritaya göre, Çanakkale ilinin PGA değeri 475 (yıl) maksimum ivme aralığında 0.3-0.7g arasında değişmektedir. Bu değerler, bölgenin deprem tehlikesinin oldukça yüksek olduğunu ve yapıların bu tehlikeye uygun şekilde tasarlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.