Can Kıraç neden öldü? Can Kıraç aslen nereli? soruları araştırılıyor. Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından Can Kıraç 26 Haziran Çarşamba günü hayatını kaybetti. Haber başta ailesi ve yakınları olmak üzere çok sayıda kişiyi hüzünlendirdi. Özellikle Atatürk ile doğrudan bağlantısı olan ve adını aldığı Can Kıraç bu nedenle daha da merak edildi. Hakkındaki bilgiler ise merakla araştırılıyor.

CAN KIRAÇ NEDEN ÖLDÜ?

97 yaşında hayata gözlerini yuman Can Kıraç sağlık sorunları nedeniyle tedavi görüyordu. Koç Holding’in kurucularından iş insanı İnan Kıraç’ın ağabeyi Can Kıraç Amerikan Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

CAN KIRAÇ ADINI KİM VERDİ?

Koç Holding yönetiminde 41 yıl görev yapan Can Kıraç 97 yaşında hayatını kaybetti. Can Kıraç doğduğunda, ziraat mühendisi olan babası Ali Numan Kıraç Ankara'daki Gazi Çiftliği'nde Atatürk'üm emrinde görev yapıyordu. Can'a ismini bizzat Atatürk vermişti. Ali Numan Kıraç kuru tarım konusunda uzmanlaştığı için, ailenin Kıraç soyadını almasını Atatürk istemişti.

CAN KIRAÇ ASLEN NERELİ?

Can Kıraç 22 Mayıs 1927'de Ankara'da doğdu. Koç Holding’de üstlendiği başka görevlerin yanında 1987-93 arasında Vehbi Koç Vakfı (VKV) İdare Heyeti üyeliği yaptı.

Çocukluğunu Eskişehir’de geçiren Kıraç, 1946 yılında Galatasaray Lisesi’ni, 1950 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdi. 1949-50’de Türkiye Milli Talebe Federasyonu başkanlığı yaptı. 29 Ağustos 1950’de Ankara’da Koç Ticaret AŞ Otomobilcilik Şubesi’nde Bernar Nahum’un yanında çalışmaya başladı. 1957 yılında Vehbi Koç’un ortağı olduğu İzmir’deki Egemak şirketine müdür yardımcısı olarak atandı; 1958 yılında ise şirketin müdürlüğüne getirildi. 1963 yılında Koç Holding’in kurucu ortakları arasında yer alan Kıraç, 1968 yılında İstanbul’a dönerek holdingin Otomotiv Grubu’nda çalışmaya başladı.

1973 yılında Koç Holding İcra Komitesi’ne giren Kıraç, 1982’de Otomotiv Grubu başkanlığına getirildi. 1984’te holdingin İdare Komitesi üyesi, 1987’de de başkanı oldu. Koç Üniversitesi’nin kuruluşunda VKV tarafından oluşturulan Üniversite İcra Komitesi ile Mütevelli Heyeti’nde de üye olarak görev aldı. 1991 yılı sonunda kendi isteğiyle Koç Topluluğu’ndaki 41 yıllık meslek yaşamını noktalayarak emekli oldu.

Anılarımla Patronum Vehbi Koç (1995), Anılar Olaylar (2004) ve Kolajlı Taşlamalar (2004) başlıklı kitapları yayımlanmış olan Kıraç, 2006 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından onursal üyeliğe seçildi. 2013 yılında kendisine Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı verildi. Mehmet Gündem’in yazdığı Can Kıraç Antika Adam ve Can Kıraç Eldivensiz Adam başlıklı kitaplar 2017 yılında yayımlandı.