İŞKUR aracılığıyla kendi işini kurmak, istihdama ve üretime dahil olmak isteyen engelliler ile eski hükümlü vatandaşlara yönelik destek çalışmaları başladı. Resmi sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Bu yılın ikinci döneminde 340 proje için 103 milyon 436 bin lira kaynak tahsis ettik. Hibe desteklerimize son başvuru tarihi 6 Aralık" diyerek duyurdu. Konu hakkında detayları ele alan Gazeteci Noyan doğan soru cevap şeklinde detayları ifade etti.
ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜ HİBE DESTEĞİ SON BAŞVURU 6 ARALIK
Engelli vatandaşların "kendi işini kurma hibe desteği", "mesleki eğitim ve rehabilitasyon kursları", "destek teknolojileri, engellilerin işe yerleştirilmesi ve işe uyum", "korumalı iş yeri" projelerinden faydalanabileceklerini belirten Işıkhan, eski hükümlülerin ise "kendi işini kurma hibe desteği" projelerinden yararlanabileceklerini bildirdi.
Işıkhan, "2014 yılından itibaren 2 bin 746 eski hükümlü vatandaşımıza 109 milyon 968 bin 815 lira hibe desteği verdik. 3 bin 608 engelli vatandaşımıza 183 milyon 198 bin 277 lira hibe desteği verdik. 7 bin 237 projeye toplam 385 milyon 897 bin 77 lira kaynak sağladık." ifadelerini kullandı.
ENGELLİLER İLE ESKİ HÜKÜMLÜLERE DESTEK VERİLECEK
Soru: Eşim engelli. Daha önce bir işte çalışıyordu ancak çıkardılar. Yüzde 40 engelli olarak kurul raporu var. Eşime işten çıkarken tazminat ödediler. Tazminattan gelen parayla eşimle birlikte küçük bir işyeri açmak istiyoruz. Devletin bu konuda destek verdiğini öğrendik. Böyle bir destek var mı? Varsa nasıl yararlanacağız? Saime K.
Cevap: Devletin, engellilerin kendi işini kurması için hibe desteği uygulaması var. Bu destek sadece engellilere değil eski hükümlülere de veriliyor. Destek, İŞKUR üzerinden uygulanıyor. Hibe desteğinin şöyle bir ilginç tarafı da var. 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinin belli sayıda engelli çalıştırma zorunluğu bulunuyor. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen işyerlerine kesilen para cezaları engelli ve eski hükümlülerin iş kurmalarında destek olarak veriliyor. Destekten de işgücü kaybının en az yüzde 40 olduğu kurul raporu ile belgelenen engelliler yararlanıyor. Destek tutarı da 20 bin ila 400 bin TL arasında değişiyor. Mesela, kurulacak olan işletmenin demirbaş ihtiyacı için 400 bin TL destek veriliyor. Aynı şekilde işletmenin kuruluş giderleri için 20 bin TL, diğer giderler için de 40 bin lira hibe desteği veriliyor. Bu destekler eski hükümlüler için de geçerli.
Tüm başvuranlar bu destekten yararlanamıyor. Engelliler destekten yaralanabilmek için önce yapacakları iş ile ilgili proje hazırlayacak ve e-Devlet üzerinden ‘engelli kendi işini kurma hibe desteği’ne başvuracaklar. Başvurular değerlendirmeye alınacak ve kabul görürse de hibe desteğinden yararlanılacak.
Şu bilgiyi de vereyim, 2024 sonuna kadar 340 proje için 103.4 milyon TL hibe desteği tahsis edildi. Bunun 34.5 milyon TL’si eski hükümlülerin, 60.2 milyon TL’si engellilerin işini kurması için ayrıldı. Hibe desteğine başvuru için de son tarih belirlendi; o da 6 Aralık. Yani, hibe desteğinden yararlanmak isteyen engelli ve eski hükümlüler 6 Aralık tarihine kadar başvurabilecekler.
‘‘2024 YILINDA EMEKLİ OLMAK DAHA AVANTAJLI’’
Soru: 1993-1994 arası devlet memuru olarak çalıştım. Sonra istifa ettim, özel sektörde SSK’lı çalıştım. 2011’de tekrar memuriyete başladım ve son 12 yıl memur olarak çalışmaya devam ediyorum. 2025’te emekli olursam maaş açısından beni etkiler mi, maaşım düşer mi? 2024 emeklilik avantajından yararlanmalıyım?
Cevap: Ekim 2008 tarihinden sonra memur olarak çalışmaya başlayanların maaş hesaplaması işçi statüsünde, yani SSK’lı olanlarla benzerlik gösteriyor. Yani, SSK’lılarla aynı hesaba tabi oluyor; prime esas kazanç, aylık bağlama oranı, büyüme hızı gibi faktörler rol oynuyor. Bu da emeklilik başvuru tarihini etkiliyor. 2024 yılında emekli olmak 2025 yılında emekli olmaktan maaş açısından daha avantajlı olacak. Ancak, maaş farkının ne kadar olacağı henüz netlik kazanmadığından aralık ayının başını beklemekte fayda var.
‘‘FAZLA ÖDENEN TUTAR SGK’DAN GERİ ALINABİLİR’’
Soru: Geçmişte dört ayrı şirketten sigortalı olarak gösterildim. Primlerin hepsi de tavandan yattığı için yüksek görülüyor. Emekliliğim geldi. Fazla primleri SGK’dan alabilir miyim?
Cevap: Çalışan adına SGK’ya, sigorta primine esas kazanç üst sınırını aşan ödeme yapılmışsa, aşan kısım iade alınabilir. Yüksek ücret alanların primleri de tavandan yatar ve tavanı aşan kısım için iade istenebilir. Aynı şekilde birden fazla işyerinde çalışan kişilerin ödedikleri primler de tavanı aşarsa, fazla ödenen tutar SGK’dan geri alınabilir. Bu durumda prim iadesi alabilirsiniz. Ancak işçi payına düşen malullük, yaşlılık ve ölüm için kesilen prim tutarı yüzde 9’dur ve bunu iade alabilirsiniz.
‘‘14 OCAK 2025 TARİHİNE KADAR EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ VEREBİLİRLER’’
Soru: Sermayesinin yüzde 50’den fazlası kamudan gelen anonim şirket personeliyim. 2025-2024 yılları emekli maaşı farkından yararlanmak için emeklilik dilekçemi en geç aralık ayında mı, ocak ayında mı vermeliyim?
Cevap: Kamu kurumları ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait şirketlerde çalışan ve ücretlerini ayın 15’inde alanlar 14 Ocak 2025 tarihine kadar emeklilik dilekçesini verebilirler. Bu durumda 2024 yılında emekli olup, maaş farkından yararlanabilirsiniz.