Yetkililer yardımın Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için mühimmatın yanı sıra havan sistemleri ve bir dizi topçu mermisi içerdiğini belirtirken henüz kamuoyuna duyurulmayan yardımla ilgili olarak isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular.

Yeni bir Washington yönetimi direktifine göre Ukrayna, Rusya'ya saldıran ya da saldırmaya hazırlanan güçlere karşı bu tür silahları kullanabilecek. Ancak ABD'li yetkililere göre bu değişiklik, Ukrayna'nın ABD tarafından sağlanan ATACMS ya da uzun menzilli füzeler ve diğer mühimmatları Rusya içinde saldırı amaçlı kullanmamasını öngören ABD politikasını değiştirmiyor.

ABD, UKRAYNA’YI SAVUNMAKTAN VAZGEÇMEYECEK

Yeni yardım paketi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Perşembe günü Normandiya Çıkarması'nın 80. yıldönümünde Normandiya'daki Amerikan mezarlığında yaptığı konuşmada ABD'nin Ukrayna'yı savunmaktan “vazgeçmeyeceği” ve Rusya'nın Avrupa'yı daha fazla tehdit etmesine izin vermeyeceği belirterek "Washington, her zaman Kiev'in yanındadır. Asla yalnız değiller," ifadesinde bulundu.

Biden'ın Cuma günü Paris'te Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya gelmesi bekleniyor.

UKRAYNA AMERİKAN HIMARS'INI KULLANDI

Çarşamba günü Batılı bir yetkili ve ABD'li bir senatör Ukrayna'nın Rusya'ya saldırmak için ABD silahlarını kullandığını söyledi. Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nün 3 Haziran tarihli bir raporuna göre ise Ukrayna güçleri geçtiğimiz günlerde Belgorod bölgesindeki bir Rus S-300/400 hava savunma bataryasını vurmak için bir HIMARS sistemi kullandı.

Yeni yardım paketi, savaş cephesine hızlı bir şekilde gidebilmeleri için ABD'nin mevcut stoklarından sistem ve mühimmatları çeken başkanlık geri çekilme yetkisi aracılığıyla sağlanıyor.

Yetkililer yardım paketinin HAWK hava savunma sistemi için füzeler, Stinger uçaksavar füzeleri, Javelin ve AT-4 zırh savar sistemleri, 155mm obüsler, zırhlı araçlar, römorklar, devriye botları, yıkım malzemeleri ve çok çeşitli diğer yedek parça ve ekipmanları içerdiğini söyledi.

KİEV'DEN WASHINGTON'A BASKI

Ukraynalı yetkililer ABD'ye Kiev güçlerinin Rusya topraklarından gelebilecek saldırılara karşı kendilerini savunmalarına izin vermesi için baskı yapıyor. Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri olan Harkov, Rusya sınırından sadece 20 kilometre (12 mil) uzaklıkta yer alıyor ve yoğun Rus saldırısı altında.

NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın Rus topraklarına saldırmak için silahlarını kullanmasına izin vermesine karşılık olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü Rusya'nın Batılı hedefleri vurmak için başkalarına uzun menzilli silahlar sağlayabileceği uyarısında bulundu.

İlave HIMARS mühimmatları, ABD'nin Ukrayna'nın bu kilit silahları kullanmasını güçlendirme çabasının bir parçası. Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz ay HIMARS sistemlerinin Ukrayna'ya tahmini 30 milyon dolar karşılığında acil olarak satılması önerisini onayladı. Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Almanya hükümeti tarafından finanse edilecek olan roket sistemlerinden üç tane satın almak istediğini söyledi.