Diyarbakır'da, 8 yaşındaki Narin Güran'dan 21 Ağustos'tan bu yana haber alınamıyor. Küçük kız her yerde aranıyor ancak henüz sonuca götürecek bir iz bulunamadı. 
Ekolhaber.com.tr'den Yağmur Kaya'nın haberine göre; çalışmalar devam ederken bazı sosyal medya kullanıcıları, sosyal medya hesapları X’te 'Amber Alarm' adında bir acil uyarı sistemini gündeme taşıdı. Amerika’da uygulanan 'Amber Alarmı' sisteminin Türkiye’de de uygulanması için çağrı yapıldı. 

İNTERNET SİTESİNDE KAMYANYA BAŞLATILDI

Change.org’da ise "Kayıp çocukların hızlı şekilde bulunması için 'Amber Alarmı' Türkiye'de de hayata geçmeli" başlığında imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyası şu ifadeyle duyuruldu: "Amerika'da kayıp çocuk vakalarında kullanılan bir sistem var. Adı Amber Alert (Amber Alarmı). Bir çocuk kaybolduğunda bölgede yaşayan insanların telefonuna yüksek alarmlı bir mesaj gidiyor. Mesajda çocuğa ilişkin bilgiler yer alıyor. Aynı zamanda bütün uydu, TV, radyo, kablo, yollardaki elektronik board'larda ilan ediliyor ve çocukların daha hızlı şekilde bulunması sağlanıyor. 

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Türkiye’de de benzeri bir uygulamanın 'Kayıp Alarmı' adıyla uygulamaya geçtiği söylense de etkin bir şekilde uygulandığına şahit olmadık. Bu alarm sistemiyle güvenlik güçleri çocuk kaybolma vakalarına çok daha hızlı ve etkin şekilde müdahale edebilecektir. Yetkilileri ilgili konu hakkında yasal düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz." 

GÜNDE 32 ÇOCUK KAYBOLUYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de son 9 yılda kaybolan çocuk sayısı toplam 104 bin 53. TÜİK, 2014'te 17 bin çocuğun kaybolduğunu, bu rakamın ise son 9 yıl içindeki en yüksek rakam olduğunu bildirdi. "Yılda ortalama 10 bin, günde ise 32 çocuk kaybolmaktadır" açıklamasında bulunmuştu. 
Peki günde 32 çocuğun kaybolduğu Türkiye'de Amber Alarm’ı neden yok? Geçmişe dönük aramalarımızda 2014 yılında çeşitli basın yayın organlarında "Amber Alarmı artık Türkiye’de" haberleri yapılmış olsa da günümüzde bu uygulamanın lafta kaldığı anlaşılıyor. 

9 YAŞINDAKİ KIZIN KAYBOLMASIYLA ORTAYA ÇIKTI

Amber Alarmı'nın Wikipedia da tanımı şöyle: "Amber uyarısı veya çocuk kaçırma acil durum uyarısı, çocuk kaçırma uyarı sistemi tarafından, kaçırılan çocukları bulma konusunda halktan yardım istemek için dağıtılan bir mesajdır. Sistem Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıktı." 
Amber Alert, Amerika'da kullanılan ve açılımı 'America's Missing: Brodcast Emergency Response' olmasına rağmen, aslında 1996 yılında kaybolan 9 yaşındaki Amber Hagerman adlı kız çocuğunun ismine dayanan acil uyarı sistemi. 

SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLAR ŞÖYLE

Konuyla ilgili sosyal medya kullanıcıları alarmla ilgili şunları belirtti: 
"Bizim acilen 'amber alarmı' gibi bir sisteme ihtiyacımız var. ABD'de bir çocuk kaybolduğu an telefon, TV, radyo hatta yollardaki elektronik boardlara kadar anında devreye giren bir sistem. Bu sistem sayesinde kurtulan bir dolu çocuk var. #Narin"
"Belki Amerikan yapımı film ya da dizilerde amber alarmının işlendiği sahnelere denk gelmişsinizdir. Çıkış hikâyesini merak edenler, Amber's Story filmini izleyebilir. Mesela #Narin kaybolduğu o an öğrensek, telefonlarımıza mesaj gelse belki de sonuç bambaşka olurdu."
"Evet, geçtiğimiz yıl Amerika'ya kardeşimin yanına gitmiştim. Bir yerden dönerken arabada birden telefonum değişik bir seste alarm vermeye başladı. Ekrana baktım, bölgenin adı yazıyor ve altında Kidnapping yazıyordu. 'Ne oluyor?' diye sordum. Kardeşim de 'Burada bir çocuk kaybolduğunda telefonlara bu şekilde uyarı geliyor' demişti. O bölgede yaşayan herkesin haberdar olması için çok ama çok faydalı bir uygulama."
"Defalarca paylaştım bir çocuğun kaybolma süresi 8 saniye, canlı bulunma olasılığı ilk 3 saatte çok önemli, 24 saatin sonunda canlı bulunma olasılığı tek sayılara düşüyor ve maalesef Türkiye de bu konuda işletilecek bir alarm sistemi yok. USA'daki amber alarmı gibi bir alarm lazım."