Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri Platformu'nun düzenlediği 'Arabuluculuk Haftası' programı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
"ARABULUCULUK SİSTEMİNİ GÜN GEÇTİKÇE GELİŞTİRİYORUZ"
Yılmaz Tunç'un açıklamasından öne çıkanlar şöyle;
Zorunlu arabuluculukta da %40'ların üzerine çıkmış durumda. Genel olarak %65 oranında bir anlaşma olması önemli. Tabii gün geçtikçe geliştiriyoruz.
"SINAVI KAZANIP ARABULUCU OLABİLİYORLAR"
Ara buluculuğun bir temel kanunun olması ile ilgili çalışmalarımız var. Yargı reformu strateji belgemizde önümüzdeki günlerde açıklandığında orada yine arabuluculuğun geliştirilmesine yönelik bazı düzenlemeler, hedefler söz konusu olacak. Geçen hafta 9. yargı paketinde arabuluculuğun geliştirilmesine yönelik bazı önemli maddeleri de meclis genel kurulunda milletvekillerimiz kabul etmişti. Özellikle tecrübeli hukukçularımızın bu alanda görev almaları önemli. Şu anda hala hazır mevzuatımızda 5 yıl kıdeme sahip hukukçularımız sınavı kazanıp eğitim aldıklarında arabulucu olabiliyorlar.
"KAMUNUN BÜTÜN KURUMLARI SEFERBER OLDU"
Narin evladımızın hunharca cinayete kurban gitmesi bizi derinden yaraladı. Millet olarak çok üzüldük ve 21 Ağustos'tan bu yana da gerçekten hem cansız bedenine ulaşılıncaya kadar bekledik canlı ulaşılması için. Kamunun bütün kurumları seferber oldu. Ama maalesef canlı olarak bulunamadı.
"DARALTILMIŞ BAZ KAYITLARIYLA İLGİLİ TESPİTLER OLDU"
Tespit edilen kamera görüntüleri incelendi. Bunların bir kısmı TÜBİTAK'a gönderildi ve incelemeler yapıldı. Bilirkişiler tayin edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığımız ve koordinasyonu yürüten başsavcı vekillerimiz yoğun ve titiz bir çalışma gösterdiler. Jandarmamız, kolluk görevlerimiz, adli kolluğumuz bu konuda yoğun bir çalışma gösterdi. Ve özellikle HTS kayıtları yine HTS kayıtlarından yola çıkarak baz kayıtlarının tespiti ve sonrasında daraltılmış baz kayıtlarıyla ilgili tespitler oldu.
"BİRKAÇ SORUŞTURMADA DAHA GÜNDEME GELMİŞTİ"
Daraltılmış baz kayıtlarıyla ilgili teknik çalışma belki ilk kez bu soruşturma vesilesiyle gündeme geldi. Bu daha önce de birkaç soruşturmada gündeme gelmişti. Daraltılmış baz çakışması gerçekten çok önemli bir delil.
"MAHKEME TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLECEK"
Bu konuda tabii değerlendirmeye yapacak olan mahkeme. Teknik raporla alakalı hakimin ve mahkeme heyetinin tereddüt ettiği hususlarla alakalı da yine bilirkişiden ek raporlar istendi. Ve beyanlar doğrultusunda gerek tanık beyanları gerek şüphelilerin, sanıkların beyanları hepsi mahkeme tarafından değerlendirilecek hususlar.
"CİNAYETİ KİMLER İŞLEMİŞSE HESAP SORULACAK"
Adalet Bakanı olarak biz tabii ki suçluluk ispat edilinceye kadar, mahkeme karar verinceye kadar ve o karar kesinleşinceye kadar masumiyet karinesi vardır. Dolayısıyla şu suçludur, bu suçsuzdur dememiz söz konusu olamaz. Burada tutuklu devam eden bir dosya var, bir dava süreci var ve hunharca işlenen bir cinayet var ve bu cinayeti kimler işlemişse yargı bundan hesap soracak dedik.
ÜNLÜLERE YASA DIŞI BAHİS SORUŞTRUMASI
Yargının başlatmış olduğu bir soruşturma var. Yasa dışı bahis iddiası ile ilgili bu soruşturma neticesinde gerçekleşen gözaltılar var. Soruşturma neticesinde kişiler kendilerini savunacaktır. Eğer bir suç varsa ve ortada kuvvetli suç şüphesi varsa onun da elbette ki gereği yapılır.
"YARGI MENSUPLARIMIZA HADSİZ ELEŞTİRİLERİ KABUL EDEMEYİZ"
Kayyum tartışmasıyla ilgili olarak maalesef bazı siyasilerimiz yanlış yorumlar yapıyorlar. Hatta burada özellikle yargı süreçleri devam eden davalar ve soruşturmalarla ilgili olarak da yargı mensuplarımıza, Cumhuriyet savcılarımıza yönelik haksız ve hadsiz eleştirilerde bulunuyorlar. Bunları kabul etmek mümkün değil. Burada özellikle şunu ifade edelim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti suç işlenmesine müsamaha göstermez.