Çinli otomobillere gelen ek vergi ve yatırım yapan şirketlere muafiyet uygulaması yeni yatırımların kapısını araladı. Çinli otomobil devi BYD ile imzalanan yatırım anlaşmasının ardından Çinli şirketler Türkiye ile anlaşmak için harekete geçerken, Fransız devi de Türkiye'nin kapısını çaldı.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNBC-e’de otomotiv yatırımları ile ilgili soruları yanıtladı.


ÇİNLİ OTOMOBİL MARKALARINDAN SONRA FRANSIZ DEVİ DE GELİYOR


Bakan Kacır, Renault'nun mevcut fabrikada üretim düzeyini artırma planı olduğunu belirterek, "Yeni nesil araç modellerini Türkiye'de üretme planları var" diye konuştu.


Bakan Kacır'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:


(BYD'nin Türkiye yatırımı) Hafta başında imzaladığımız anlaşma hepimiz için yeni bir umut kaynağı oldu. Türkiye olarak çok güçlü bir oyuncuyuz. Avrupa'nın üçüncü büyük üreticisiyiz. Türkiye'de toplam 13 marka üretim faaliyetini sürdürüyor. Son dönemde Çin küresel düzeyde yadsınamaz bir yükseliş içinde. Elektrikli araçlar önemli bir pay tuttu. Batarya teknolojilerine yapılan yatırımlarda Çin dünya lideri oldu. 40 milyon elektrikli otomobilin 25 milyonu Çin'de. Çinli üreticilere Türkiye'de geçmişte yatırım yapmış markaların adım adım nasıl kapasite artırdıklarını paylaştık. Birkaç markayla sıkı bir iletişim içinde olduk. Biri de BYD idi. BYD bu alanda dünya lideri. Her gün 32 patent geliştiren bir marka. BYD'nin Türkiye'de olmasını çok arzu ettik. Hangi bölgelerde üretim yapılabileceğine ilişkin yoğun çalışma gerçekleştirdik. Pazartesi nihayetinde anlaşmayı imzalamış olduk.


"İSTİSNA YENİ UYGULAMA DEĞİL"


(Çinli üreticilere vergi muafiyeti) İstisnaların getirilmesi yeni bir uygulama değil. Geçmişten bu yana yürütülmüş bir uygulama. Aslolan Türkiye'nin rekabet gücünü yükseltmektir. Türkiye açık bir ekonomidir. Biz sadece Türkiye pazarını hedefleyerek yatırımcıların geldiğine şahit olmuyoruz. İhracat hedefiyle geliyor. BYD sadece bir üretim yatırımı değil, Ar-Ge merkezi yatırımı da ilan etti.


"RENAULT'NUN YENİ NESİLE YÖNELİK PLANLARI VAR"


(Renault CEO'su ile görüşme) Şirketin 360 bin kapasiteli bir üretim tesisi var Bursa'da. Hibrit otomobil üzerine yatırımları hızlandırdılar. Planlarının tümünü bakanlık olarak destekliyoruz. Kendileriyle daha öte planlar yapmaya hazırlanıyoruz. Renault'nun yeni nesile yönelik önemli planları var. Teknolojinin tüm alanlarında muazzam bir dönüşüm var. 10 yıllık planlar hazırlıyoruz, bunlar kalkınma planlarıyla uyumlu. Türkiye yatırımcılar için öngörülebilir olsun istiyoruz.


"BYD'NİN TEŞVİKİNE İLİŞKİN HAFTAYA KAPSAMLI AÇIKLAMA YAPILACAK"


(Yatırım teşvikleri) Yatırımcıların Türkiye'nin adım atması için önemli bir enstrüman. BYD doğrudan 5 bine dolaylı 25 bin istihdamdan bahsediyoruz. Böyle yatırımları teşvik edeceğiz. Her bir proje için terzi usulü destek veriyoruz. Önümüzdeki haftalarda BYD'nin yatırım teşvikine ilişkin haftaya daha kapsamlı paylaşımlar yapacağız. Teşviklerde yatırım yeri temini için kolaylıklar sunuyoruz. İstihdama yönelik vergi uygulamalarına yönelik desteklerimiz de var. Renault'nun mevcut fabrikada üretim düzeyini artırma planı var. Yeni nesil araç modellerini Türkiye'de üretme planları var.


"İÇTEN YANMALI ÜRETİMİN PAYINI AZALTMAK İSTİYORUZ"


Önümüzdeki dönemde hibrit ve elektriklide Türkiye'de üretimin payını artırmak istiyoruz. İçten yanmalı üretiminin payını adım adım azaltmak istiyoruz. Bu yolda daha hızlı koşmak istiyoruz. Şarj istasyonlarının yayılması konusunda çok ciddi atak yaptık. Elektrikli araç kullanım alışkanlıkları artıyor. Bütün bunlar Türkiye'nin yeşil dönüşümde planlı hareket ettiğini gösteriyor. BYD gibi başka markaların da yeni teknoloji yatırımlarını hızlandırması için gayret göstereceğiz.


"BİRİYLE DAHA İMZA YAKINDA OLABİLİR"


(Yeni yatırım haberi gelir mi?) Son bir ayda iki markayla artık son noktaya geldik demiştim. Biriyle imzayı attık. Bir diğeriyle de imza atma ihtimali yakın zamanda olabilir. Sürpriz olmaz. Doğrudan yabancı sermaye adımlarını hızlandıracak adımlar atacağız. Biz başka ülkelerin ardından gitmeye razı olacak ülke değiliz.


Ulusal sanayi alanları master planı hazırlıyoruz. Planlı sanayi alanlarının ölçeğini büyüteceğiz. Hızla sanayi alanlarının yatırımcılara sunulabilecek şekilde hazırlanması önemli. Farklı finansman yöntemleri üzerine de çalışıyoruz.