Okyanusların ısınması, asitlenmesi, oksijen kaybı gibi iklim krizinin yol açtığı sorunlar balıkçılık sektörünü ve bu sektörde çalışan milyonlarca kişinin gelirini ve can güvenliğini tehdit ediyor.
ABD’deki Cornell Üniversitesi’nin çalışması küçük ölçekli faaliyet yürüten balıkçıların boğulmasında hava koşullarının diğer etmenlere göre daha fazla öne çıktığını gösterdi. 
Buna göre Eylül-Kasım 2021 döneminde toplam 141 boğulma vakasının yüzde 41,8’i kötü hava koşulları nedeniyle meydana geldi. Vakalarda teknelerin yüzde 85,1’inin bakımı yeterliydi. Ölen balıkçılar deneyimliydi. Yüzde 75’ten fazlası üç yıldan fazla süredir balıkçılık yapıyordu.
Tüm bu verilerden yola çıkan araştırmacılar, balıkçıların ölümlerinde beklenmedik ya da hızla değişen hava koşullarının etkili olabileceği sonucunu çıkardı.
KIYIYA YAKIN YERLERDE YETERİ KADAR BALIK YOK
Cornell Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kamu ve Ekosistem Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kathryn Fiorella, dünyanın balıkçılık yapılan birçok bölgesinde artık kıyıya yakın yerlerde yeteri kadar balık olmadığını söyledi. Fiorella şöyle konuştu:
KIYIDAN UZAKLAŞAN BALIKÇILAR İÇİN TEHLİKE ARTIYOR
"Yapılan araştırmalar artık balıkçıların balık yakalayabilmek için kıyıdan daha fazla uzaklaşmaları gerektiğini gösteriyor ki bu da navigasyon ekipmanına ve hava uyarı sistemlerine sahip olmayan balıkçıları daha tehlikeli bir duruma sokuyor.
HAVA KOŞULLARI ARTIK DAHA DÜZENSİZ
Balıkçıların daha uzağa gitmek zorunda kalması, riskli bir durumun oluşması halinde kıyıdan onlara yardım gitmesini de zorlaştırıyor. Balıkçılar hava koşullarının artık daha düzensiz olduğu görüşünü paylaşıyor.
Dünyadaki balıkların üçte ikisi küçük ölçekli balıkçılar tarafından avlanıyor. Bunların yüzde 90’ı ekonomik olarak gelişmekte olan ülkelerdeki tropik bölgelerde faaliyet gösteriyor. Örneğin Doğu Afrika, Güneydoğu Asya ve Latin Amerika’da çok yoğun balıkçılık yapılıyor. Risklerin en yüksek olabileceği yerlerin oralar olduğunu düşünüyorum."