Katar Müzeleri ile Ara Güler Müzesi işbirliğiyle 9 Ağustos - 9 Kasım 2024 tarihleri arasında "Ara Güler'in İzinde: Bir Fotoğrafçının Ayak İzi" sergisi sanatseverlerle buluşacak. İslam Eserleri Müzesi'nde düzenlenecek bu sergi, Güler'in Türkiye'nin ruhunu ve kültürel mirasını tasvir etme konusundaki titizliğini ve profesyonelliğini vurguluyor. Sergide ayrıca, Ara Güler'in İstanbul'a dair muhteşem fotoğrafları, arkeolojik keşifleri, uluslararası figürlerin etkileyici portreleri ve ortak kültürel hafızayı koruma konusundaki hassasiyeti de yer alacak.



Uluslararası tanınmışlığa sahip olan fotoğrafçı ve gazeteci Ara Güler, 1928 yılında doğmuş ve 2018 yılında hayatını kaybetmişti. Modern Türkiye tarihine tanıklık eden Güler, geride bıraktığı eserleriyle geçmişe ışık tutmaya devam ediyor.



KATAR'DA "ARA GÜLER'İN İZİNDE: BİR FOTOĞRAFÇININ AYAK İZİ" SERGİSİ


"Ara Güler'in İzinde: Bir Fotoğrafçının Ayak İzi” sergisi, sanatçının İstanbulluları tasvir eden ve tarihi simgelerini ortaya çıkaran eserlerine kapsamlı bir genel bakış sunacak. Sergide 155 fotoğrafın yanı sıra İstanbul'daki Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi'ne ait çok sayıda yazışma, fotoğraf makinesi, fotoğraf makinesi ve hatıra eşyası yer alacak.



Katar Haber Ajansı'nın aktardığına göre, sergi dört bölümden oluşacak. Bunlardan ilki İstanbul fotoğrafları. Bu bölüm, ziyaretçileri Türkiye'nin zengin arkeolojik miras alanlarında kültürel ve tarihi bir yolculuğa çıkarıyor ve bir gösterimin yanı sıra 20. yüzyılın ünlü isimlerinin portrelerine de yer veriyor. "Zamansız Kumaş" başlıklı bölüm, Ara Güler'in İstanbul'un en sevdiği yollarından çektiği en ünlü fotoğrafları, tarihi eserlerle süslenmiş bir fon ve şehir mimarisi estetiğiyle sunuyor. Katar Müzeleri genel koleksiyonlarından tarihi yayınlar da eşlik ediyor. Bu bölüm aynı zamanda İstanbul manzaralarını da sergileyerek şehrin imajının gelişimini ve Doğu ile Batı arasında bir buluşma yeri olarak rolünü vurgulamaktadır.



"Geçmişten Yankılar" bölümü, Güler'in tarih ve belgelemeye olan tutkusunu vurguluyor; antik eserlere olan ilgisi ve titizliği, 1950'lerde Aphrodisias şehrinin yeniden keşfi sayılabilecek olanlar da dahil olmak üzere, en önemli resimli ve etkileyici raporlardan bazılarını ortaya çıkardı. “Nemrud Dağı”na ek olarak iki yer artık UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Güler'in en önemli eserleri arasında yer alan bu iki fotoğraf raporuna, Neolitik Çağ'dan Osmanlı döneminin önemli dönemlerine kadar Türkiye'deki diğer tarihi mekanları gösteren bir grup fotoğraf eşlik ediyor. Görsel anlatımlar ve şiirsel imgeler aynı zamanda fotoğrafın geçmişin mirasını korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmadaki rolünü de vurguluyor.


"İyi Dostlukta" bölümünde Güler'in dönemin önemli yazar, sanatçı, siyasetçi, filozof ve diğer önemli isimlerinin çektiği portreleri yer alıyor. Bu bölümde ayrıca "Dünyanın Yedi Efsanesi" adlı el yapımı bir kitabın maketi de yer alıyor.


Sergi, Ara Güler'in yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiği “Kahramanın Sonu” (1973 - 1975) filminin gösterimiyle sona erecek. Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'na (1914 - 1918) girmesindeki rolü aktarılacak. Film, alışılmadık bir film müziği eşliğinde farklı kaynakların ve görsel metodolojilerin sinematik bir birleşimidir.



FOTOĞRAFLARIN ZAMANA MEYDAN OKUYAN GÜCÜ


"Ara Güler'in İzinde: Bir Fotoğrafçının Ayak İzi" sergisi Sheikha Maryam Al Thani ve Ara Güler Müzesi ekibi tarafından düzenleniyor. Serginin eş küratörü Sheikha Maryam Al Thani sergi hakkında şöyle konuştu:


"Bu sergi, Ara Güler Müzesi, Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Katar Müzeleri arasındaki özel bir işbirliğinin sonucudur. Bu ortaklık sadece bilgi ve kaynaklarımızı paylaşmakla kalmıyor, aynı zamanda tarihi bir fotoğrafçının eserlerine taze bir gözle bakmamızı ve Katar Müzeleri'nin 300 bini aşkın parçadan oluşan koleksiyonunun derinliğini ve çeşitliliğini vurgulamamızı sağlıyor. Bu sergi aracılığıyla ziyaretçileri, fotoğrafın zamana meydan okuyan gücü ile kültürler ve çağlar arasında köprü kurma özelliğinin bir göstergesi olarak bu iki olağanüstü koleksiyon tarafından örülen hikayeleri keşfetmeye davet ediyoruz."



Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ile Ara Güler Müzesi'ni kuran Doğuş Holding'in Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç ise Türkiye'de bu seviyedeki bir fotoğrafçıya ithaf edilen ilk müze olarak kabul edilen Ara Güler Müzesi'ne övgüde bulunarak, müzenin misyonunun dünya eserlerini sergilemek olduğunu anlattı. Saraç, "Ünlü foto muhabiri Ara Güler'i geniş bir kesime ulaştırırken, mirasını da gelecek nesillere aktarıyor. Ara Güler'in eserlerinin ve arşivlerimizden derlenen objelerin yer aldığı bu müzenin Katar'daki ilk sergisini açmak için Katar Müzeleri ile işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Güler'in arşivinde yer alacak ve onun multidisipliner sanatsal kimliğini kamuoyuna sunacağız" şeklinde konuştu.