Ankara'nın son dönemde küresel çaptaki krizlere karşı attığı adımlar, dünya ülkelerinin bakış açısını değiştirdi. Dünyayı etkileyen krizlerin çözümünde ülkeler, arabuluculuk konusundaki başarıları nedeniyle ilk olarak Ankara'nın kapısını çalmaya başladı.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDAKİ KRİZİ ANKARA ÇÖZDÜ
2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'nin oynadığı rol, sadece Avrupa'yı değil Afrika ülkelerini de büyük bir felaketten kurtardı. Savaşın başlamasından 1 yıl sonra ortaya çıkan tahıl sorunu için Ankara devreye girerek, tarafları İstanbul'da bir araya getirdi. Varılan anlaşmada tahıl koridoru oluşturuldu ve büyük bir felakete dönüşmek üzere olan tahıl sorunu çözüldü.
Türkiye'nin buradaki başarılı rolü, Ankara'yı bir anda farklı bir konuma sürükledi. Devamında Ankara'ya yürüttüğü başarılı diplomasi nedeniyle birçok talep geldi.
ABD, RUSYA VE ALMANYA ARASINDAKİ REHİNE KRİZİ
Bu süreçte kriz çözümü için Ankara'dan yardım isteyen ülkeler arasında ABD, Rusya ve Almanya gibi ülkeler de yer aldı. Ve geçtiğimiz haftalarda Ankara'da tarihe geçen bir operasyon gerçekleşti.
Milli İstihbarat Teşkilatı, Ankara’da yedi ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 şahsın karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı. MİT’in yönettiği takas operasyonuyla ilgili olarak ABD Başkanı Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’ye teşekkür etti.
SOMALİ-ETİYOPYA BARIŞI İÇİN YİNE ANKARA DEVREDE
Masadaki talepleri çoğalan Ankara, son olarak yine dünya gündemine oturan bir diplomasiyle adından söz ettirdi. Etiyopya-Somali'nin yardım istemesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirdiği Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, tarafları Ankara'da bir araya getirdi.
Aralarında anlaşmazlığın çözümü için Türkiye'yi seçen iki ülke heyeti, girişimler sonucunda Ankara'da buluştu. Görüşmeler devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek, Somali'nin Etiyopya ile yaşadığı gerginliğin çözümü için Türkiye'nin gayretlerine devam edeceğini, iki ülke arasında uzlaşının tesisi için Türkiye'de gerçekleşecek ikinci tur görüşmelerinde somut sonuçlar beklendiğini belirtti.
ABD BU KEZ İRAN İÇİN ANKARA'DAN YARDIM İSTEDİ
Türkiye, Avrupa ve Afrika'nın yanı sıra kriz çözümünde Ortadoğu'da da etkili bir güç oldu. Hamas Lideri İsmail Haniye suikastıyla İran'ın İsrail'e karşı misilleme tehditlerinde bulunması gerilimi yükseltti.
İsrail'e dönük tehdidin ardından ABD, bir kez daha Türkiye'nin kapısını çaldı. ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'in, Türkiye'nin İran'ı Ortadoğu'daki gerilimleri azaltması için ikna etmesi gerektiğini söylemesi Ankara'nın artık barışın merkezi haline geldiğini açıkça ortaya koydu.