YERLİ MALI HAFTASI| Yerli malı haftasında okula ne götürülür?

Türk kültüründe yerli üretimi ve milli ekonomiyi desteklemeyi amaçlayan bir etkinlik olan Yerli Malı Haftası yaklaşıyor. Okullarda etkinlikler düzenleniyor. Yerli ürünlerin kullanımı konusunda farkındalık yaratmak, öğrencileri yerli üretim konusunda bilinçlendirmek amaçlanıyor.Peki Yerli malı haftasında okula ne götürülür? Yerli malı haftası ne zaman?

Yerli Malı Haftası, 1940'larda Türkiye'de, özellikle ekonomik olarak dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli üretim kapasitesini artırmak amacıyla başlatılmıştır.

YERLİ MALI HAFTASI NE ZAMAN KUTLANIR?

Yerli Malı Haftası, her yıl Aralık ayının ikinci haftasında, 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Bu hafta, yerli üretimi teşvik etmek ve öğrencilere yerli malı kullanmanın önemini anlatmak amacıyla düzenlenir.

YERLİ MALI HAFTASININ TARİHİ VE AMACI

Resmi adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiştir. Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır.Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM'de bu yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının altını çizmiştir. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlamış, 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.

YERLİ MALI HAFTASI YİYECEK LİSTESİ 2024

Yerli Malı Haftası'nda götürülebilecek yiyecekler listesi;

Ayva ve turunçgil gibi meyveler

Kuru yemişler

Muz

Kekler

Poğaçalar, börekler, çörekler

Patlamış mısır

Kestane

Simit

Ekmek-reçel vb.

Yer fıstığı

Fındık

Zeytin

Yaşam Haberleri