Ürküten manzara Marmara Denizi'nden geldi: Müsilaj insan boyuna ulaştı

2021 yılında İstanbul'daki vatandaşları denizin yakınına yaklaştırmayan müsilaj, geri dönüş sinyallerini vermeye başladı. Özellikle 0-20 metre derinlik aralığında yoğun olarak gözlemlenen ve birçok deniz canlısına zarar veren müsilaj, neredeyse bir insan boyuna ulaştı.

Müsilaj​ kabusu Marmara Denizi​'ne geri dönüş sinyallerini vermeye başladı. Gölcük Değirmendere'de, su üstünden görünmeyen müsilajın sualtındaki yayılımı kaydedildi. Konu hakkında açıklama yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "hava sıcaklıklarının artışıyla birlikte müsilajın daha yaygın hale gelebileceği" belirtti.

DENİZ CANLILARINA ZARAR VERİYOR

Özellikle 0-20 metre derinlik aralığında yoğun gözlemlenen müsilajın birçok deniz canlısına zarar verdiği saptandı. Müsilaj birikimlerinin, açıklarda denizanalarını hapsettiği, midyelerin üzerini kapladığı ve bölgenin simgesel canlılarından denizatlarının yaşam alanlarını da daralttığı görüldü.

GÜNDE 4,5 MİLYON METREKÜP KANALİZASYON SUYU AKIYOR

Konuya ilişkin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'dan açıklama geldi. Marmara Denizi’ne günde yaklaşık 4,5 milyon metreküp kanalizasyon suyu deşarj edildiğinin altını çizen Büyükakın "Bunun yüzde 53’ü sadece ön arıtmadan geçiyor. Bu durum azot ve fosforun ortamdan uzaklaştırılmadığı anlamına geliyor. Müsilaja neden olan mikroorganizmalar, bu besinlerle besleniyor. Denize fazla kanalizasyon akışı sağladığınızda bu mikroorganizmaların popülasyonunu artırıyorsunuz” dedi.

SICAK HAVALAR MÜSİLAJIN TETİKLEYİCİSİ

Büyükakın, Marmara Denizi’nde hava sıcaklıklarının artışıyla birlikte müsilajın daha yaygın hale gelebileceğin dikkat çekerek "Marmara kapalı bir ekosistem. Diğer illerde arıtma sistemlerinin yeterli olmaması nedeniyle ortaya çıkan kirlilik, bu alanı da etkiliyor. Maalesef müsilaj ‘geliyorum’ diyor" ifadelerini kullandı.

Yaşam Haberleri