Mutlu çiftlerin heyecanla beklediği, ilişkisi olmayanların ise hüzünle karşıladığı Sevgililer gününe sayılı günler kaldı. Her yıl dünyanın dört bir yanında Şubat ayında kutlanan Sevgililer Günü’nü kutlamak, Özbekistan, Endonezya, Malezya, İran, Türkmenistan ve Pakistan’da yasaktır ancak dünyada hemen hemen her ülkede kutlanır. Sevgililer Günü’nde çiftler baş başa vakit geçirirler. Örneğin, beraber romantik bir yemek yiyebilirler. Sevgililer Günü’nde evlenme teklifi edilmesi ise sık karşılaşılan bir durumdur. Bu anlamlı günün 2025 yılında hangi güne denk geldiği merak ediliyor. Peki, Sevgililer Günü ne zaman, kaç gün kaldı 2025? Türkiye’de sevgililer gününün başladığı tarih…
SEVGİLİLER GÜNÜ NE ZAMAN, KAÇ GÜN KALDI 2025?
Sevgililer Günü her yıl 14 Şubat’ta kutlanmaktadır. Bundan dolayı bu sene de 14 Şubat’ta kutlanacaktır. 2025 yılında 14 Şubat Sevgililer günü, Cuma gününe denk gelmektedir. Çiftlerin planlarını ona göre yapması tavsiye edilmektedir.
TÜRKİYE’DE SEVGİLİLER GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLADI?
Türkiye’de Sevgililer Günü’nün kutlanmaya başlandığı tarih, 1981 yılında bir dergide çıkan yazıyla başlamıştır.
SEVGİLİLER GÜNÜ NASIL, NEDEN ORTAYA ÇIKTI?
14 Şubat Sevgililer Günü’nün ortaya çıkışı, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanmaktadır. Valentine adındaki bir din adamı için ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bundan ötürü bazı toplumlarda 14 Şubat Sevgililer Günü ‘Aziz Valentin Günü’ olarak da bilinmektedir. ‘Valentine’ kelimesinin anlamı ise Batı medeniyetlerinde ‘hoşlanılan kişi’ ya da ‘sevgili’ demektir.
Valentin ile romantik aşk arasındaki ilişkiyi anlatan efsanelerden, “Valentine, öldürüleceği günden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine "Valentine'ninden" imzalı bir aşk notu vermişti.” ve “Romalı askerlerin evlenmesinin yasak olduğu dönemlerde gizlice evlenmelerine yardım etmişti.” şeklinde bahsedilir.
SEVGİLİLER GÜNÜ NEDEN ŞUBAT AYINDA KUTLANIYOR?
Antik Yunan takvimlerinde, ocak ayı ortası ile şubat ayı ortasının arasında kalan zaman ‘Gamelyon’ ayı olarak adlandırılmış olup, Zeus ve Hera’nın kutsal evliliğine adanmıştır. Bundan dolayı günümüzde de Sevgililer Günü, Şubat ayında kutlanmaktadır denilebilir. Yani, Şubat ayının aşk ile ilişkisi aslında antik çağlara kadar dayanmaktadır.
Bir başka hikaye ise şöyledir:
15 Şubat tarihi Antik Roma’da, bereket tanrıçası ‘Lupercus’un onuruna, ‘Lupercalia Günü’ olarak kutlanırdı. 15 Şubat’ta, din adamları tanrıya keçi kurban ederlerdi. Ardından da kafalarının sütüne bir parça keçi derisi koyup Lupercus’u simgeleyerek Roma sokaklarında koştururlardı. Karşılarına çıkan herkese ise dokunurlardır. Genç kızlar ise gönüllü olarak ileri atılır ve bereket tanırının dokunuşundan paylarını almaya çalışırlardı. Bu dokunuşla, doğurganlığın kolaylaşacağına inanılırdı.
14 Şubat’ta ise genç erkekler, genç kızların adlarının yazılı olduğu kuralardan çekerek, hangi isim çıkarsa o kızla bayram boyunca çift olurlardı. Bu gayriHristiyan bayramını Papa 469 yılında yasakladı. Artık yalnızca kura çekiliyordu. Fakat kuralarda da kızların adı değil, azizlerin asları yazılıyordu.
SEVGİLİLER GÜNÜ KUTLAMAYAN ÜLKELER
Suudi Arabistan'da Sevgililer Günü kutlamasında kullanılan ürünlerin satışı yasakken; Özbekistan, Türkmenistan, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan’da, Sevgililer Günü kutlamak yasaktır.