Sela Türkçe sözleri || Selanın anlamı nedir, neden okunur? 15 Temmuz’da tüm camilerde sela okunacak

Sela Türkçe sözleri, bugün her zamankinden daha fazla merak ediliyor. 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişimi sırasında camilerden hep bir anda selalar okunmuş, vatanı ve milleti için canını hiçe sayan vatandaşlar sokaklara koşmuştu. Bir 15 Temmuz yıldönümünde daha tüm camilerde sela okunacağı bildirildi. “Selanın anlamı nedir, neden okunur?” soruları da bir kez daha gündeme geldi.

Cenazelerde ve Cuma günleri öğlen ezanından önce okunan Sela, 15 Temmuz hain darbe girişiminde okunduğunda milyonlarca vatandaşı birbirine kilitleyen ögelerden biri olmuştu. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde de Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonu ile tüm camilerde sela okunacak. Selalar, 90 bin camide 00.13'te okunurken, cami ve minarelerin ışıkları sabah namazına kadar açık kalacak. Bu kapsamda Sela Türkçe sözleri ve Sela'nın anlamı merak edilmeye başlandı...


SELA TÜRKÇE SÖZLERİ


Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Rasulallah!

Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Habiballah!

Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Nûre Arşillah!

Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Hayra Halgillah!

Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Seyyidel Evveline Vel Ahirin!

Vel Hamdü Lillahi Rabbil Alemin!



SELANIN ANLAMI


Ey Allah’ın Resûlü, salat-u selam senin üzerine olsun!

Ey Allah’ın Habibi, salat-u selam senin üzerine olsun!

Ey Allah’ın Arşının Nuru, salat-u selam senin üzerine olsun!

Ey Allah’ın mahlukatının hayırlısı, salat-u selam senin üzerine olsun!

Ey öncekilerin ve sonrakilerin efendisi, salat-u selam senin üzerine olsun!

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah içindir!


SELA'NIN TARİHÇESİ: ASIRLARA YAYILAN BİR DUA


Sela, Hz. Muhammed'in (s.a.s.) vefat haberinin ardından Hz. Ebu Bekir tarafından okunmaya başlanan bir duadır. Bu nedenle, Sela'nın ilk kez ne zaman okunduğu sorusunun kesin bir cevabı yoktur.


Ancak, bazı tarihçiler Sela'nın ilk kez hicri 11 yılında, Hz. Muhammed'in vefat ettiği gün okunduğunu savunurken, bazıları da vefatından sonraki günlerde okunmaya başlandığını öne sürmektedir.

Sela'nın okunmasıyla ilgili kesin bir emir veya yasak bulunmamakla birlikte, Hz. Ebu Bekir'in bu geleneği başlatması ve sonrasında İslam alimleri tarafından da benimsenmesi, Sela'nın önemli bir dini gelenek haline gelmesini sağlamıştır.


Yaşam Haberleri