Ramazan'da arife günü oruç tutmak farz mı, sünnet mi? Arife günü oruç tutmanın hükmü ve fazileti nedir?

Arife günü, bu sene 29 Mart 2025 Cumartesi günü idrak edilecek. Ramazan Bayramı'ndan bir önceki gün olan arife günü, vatandaşlar oruç tutulup tutulmayacağını araştırıyor. Ramazan Bayramı 30 Mart Pazar günü başlayacak. Arife günü ise Ramazan ayı içerisinde yer alıyor. Peki, Ramazan'da arife günü oruç tutmak farz mı, sünnet mi? Arife günü oruç tutmanın hükmü ve fazileti nedir?

İslam alemi heyecanla Ramazan Bayramı'nı bekliyor. Bu sene Ramazan Bayramı (Şeker Bayramı), 30 Mart 2025 Pazar günü başlıyor. 29 Mart Cumartesi günü ise arife gününe denk geliyor. Ramazan ayı içerisinde oruç ibadetini yerine getiren Müslümanlar, arife günü oruç tutmanın zorunlu olup olmadığını merak ediyor. Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması takip ediliyor. Ramazan Bayramı 1 Mart'ta başladı ve 29 Mart'ta sona eriyor. Bilindiği gibi her Ramazan arifesinde ise son oruçlar tutuluyor. Peki, Arife günü oruç tutmanın hükmü ve fazileti nedir?

RAMAZAN'DA ARİFE GÜNÜ ORUÇ TUTMAK FARZ MI, SÜNNET Mİ?

Ramazan Bayramı arifesi, orucun son günüdür. 2025 Ramazan Bayramı 1 Mart-29 Mart tarihlerini kapsamaktadır. Bundan dolayı Müslümanların arife günü oruç tutulması zorunludur.

Diyanet'in Zilhicce ayında ve arife gününde oruç tutulması yönündeki açıklaması şöyledir:

"Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.

Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 63 [2440]; İbn Mâce, Sıyâm, 40 [1732])."

ARİFE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN HÜKMÜ VE FAZİLETİ NEDİR?

Peygamber Efendimiz buyurmuştur ki; “Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu.” (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur) sözüdür.” (Muvatta, Hacc 246)

Arife gününde orucu ile ilgili, “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) şeklinde bir hadis vardır.

Beyhakî’nin bir rivayetinde Hz. Aişe (ra) şöyle demiştir:

Resulullah: “Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.” derdi. (Taberanî)

“Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Tirmizî, Savm, 46 (749); İbn Mâce, Sıyâm, 40)

Hz. Aişe ise şöyle der:

“Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: ‘Bunlar ne istiyorlar?’ der.” (Müslim, Hacc 436)

RAMAZAN BAYRAMI'NDA ORUÇ TUTULUR MU?

"Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]; Müslim, Sıyâm, 138-139 [1137-1138])."

Yaşam Haberleri