Polar kar fırtınası nedir, özellikleri nelerdir? 3-10 Şubat’ta İstanbul’a Polar Kar Fırtınası geliyor!

İstanbulluların dört gözle beklediği kar yağışı sonunda kente girecek. AKOM, İstanbul genelinde Çarşamba günü 1-3 cm, Perşembe günü ise 10-20 cm arasında kar yağışı bekliyor. Diğer yandan Hava Bilim tarafından yapılan duyuruda Pazartesi gününden (yarın) itibaren İstanbul’a polar kar fırtınasının giriş yapması bekleniyor. Peki, Polar kar fırtınası nedir, özellikleri nelerdir? İşte polar kar fırtınasının nedenleri ve etkileri…

Kar yağışına hasret kalan İstanbulluların yüzünü güldürecek haberler art arda geldi. Meteoroloji ve Genel Müdürlüğü (MGM) ile İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, kente karla karışık yağmur ve kar yağışının geleceği bildirildi. Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ise haftalık hava tahmin raporunda, Çarşamba günü İstanbul genelinde 1-3 santimetre, Perşembe günü ise 10-20 santimetre kar yağışı beklendiğini duyurdu. Öte yandan, ‘Hava Bilim’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, 3-10 Şubat 2025 tarihleri arasında, İstanbul’da Polar Kar Fırtınası bekleniyor. Ayrıca, wortex oluşumu da beklentiler arasında. Peki, Polar kar fırtınası nedir, özellikleri nelerdir?

POLAR KAR FIRTINASI NEDİR?

Kutup bölgelerinde ya da soğuk iklimlerde görülen, güçlü rüzgarlar, yoğun kar yağışı ve dondurucu soğukla ile karakterize olan hava olayına, polar kar fırtınası adı verilir.

Polar kar fırtınası genellikle Arktik ve Antarktika bölgelerinde, İskandinavya, Sibirya ve Kanada gibi yüksek enlemlerde oluşur.

POLAR KAR FIRTINASI ÖZELLİKLEİ NELER?

Polar kar fırtınasında, genellikle saatte 50-100 km hıza ulaşan rüzgarlar görülür. Bu da karı havada savurarak görüş mesafesine sıfıra düşürebilir.

Bu fırtına, kısa süre içinde metrelerce kar birikmesine neden olabilir. Bu durum ise ulaşımı ve yaşam koşullarını zorlar.

Polar kar fırtınasının görüldüğü yerlerde hava sıcaklıkları 40°C'ye kadar düşebilir ki bu da donma tehlikesini oluşturur.

Fırtına günlerce devam edebilir. Soğuk hava dalgalarıyla da ölümcül sonuçlar yaşanabilir.

POLAR KAR FIRTINASI NASIL OLUŞUR?

Kutup bölgelerinden gelen aşırı soğuk hava kütlesinin, sıcak hava ile karşılaşmasıyla oluşabilir. Ayrıca alçak basınç alanları da rüzgarları hızlandırarak kar fırtınasının oluşumunu tetikler.

Kutup bölgelerine yakın denizlerdeki sıcaklık değişimleri de atmosferik koşulları etkileyerek polar kar fırtınasına neden olabilir.

Yaşam Haberleri