PARAMOTOR NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR? Paramotor kullanmak yasak mı, herkes kullanabilir mi?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TUSAŞ saldırısı ile ilgili yaptığı açıklamada teröristlerin paramotor ile Türkiye’ye geldiklerinin değerlendirildiğini kaydetti. Yapılan açıklamanın ardından paramotor hakkında akıllarda birçok soru işareti oluştu…

Paramotor birçok ekstrem sporcu tarafından kullanılıyor. Ancak son yıllarda kanun kaçağı teröristlerin Türkiye’ye girmek için paramotor kullandığına dair haberler duyuluyor. Peki, paramotor nedir özellikleri nelerdir? Paramotor kullanmak yasak mı, herkes kullanabilir mi? İşte detaylar…

PARAMOTOR NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Paramotor, motorlu bir yamaç paraşütünün ("PPG") koşum takımı ve itici kısmının genel adıdır. İki temel tip paramotor vardır: Ayakla fırlatma ve tekerlek fırlatma.

Ayakla fırlatma modelleri, koşum takımı, yakıt deposu, motor ve pervaneli bir şasi içerir. Koruyucu ağa sahip bir kasnak öncelikle hatları pervanenin dışında tutar. Ünite, Yamaç paraşütünün karabinalarla tutturulduğu büyük bir sırt çantası gibi giyilir.

Tekerlek fırlatma üniteleri, kendi motorlarına sahip komple üniteler olarak veya bir ayak fırlatma paramotoruna eklenti olarak gelir. Genellikle 3 (üç tekerlekli) veya 4 (dörtlü) tekerleği vardır ve bir veya iki yolcu için koltuklar bulunur. Bunlar, genellikle çok daha ağır, daha güçlü ve farklı direksiyona sahip motorlu paraşütlerle karıştırılmamalıdır.

Paramotor menzili ise dünya rekoru yaklaşık bin 200 kilometredir.

PARAMOTOR KULLANMAK YASAK MI, HERKES KULLANABİLİR Mİ?

Türkiye'de de paramotor uçuşları için sivil havacılık kurallarına uyulması gerekir. Paramotor kullanımı tamamen yasak değildir, ancak uçuş yapılacak bölge, hava sahası durumu ve uçuşun yapıldığı alanın niteliği gibi faktörlere bağlı olarak kısıtlamalar olabilir.

Paramotorların üreticilerinin herhangi bir satış ofisi veya bayisi Türkiye'de bulunmuyor. Paramotor satın almak isteyen kişiler 'spor malzemesi' olarak sipariş ile yurtdışından getirtiyor. Saatte 25 ile 70 kilometre hız yapabilen paramotorların çift kişilik olanları da bulunuyor. Herhangi bir belge veya ehliyet zorunluluğu olmayan paramotorların internet üzerinden 2'inci el satışları da bulunuyor. Tüm ekipmanlar ve eğitimle birlikte paramotor fiyatları 8 ile 10 bin Euro arasında değişiyor. Sadece paramotor almak içinse en az 5 bin Euro gerekiyor. 2'inci el olarak ise, kondisyonu ve yılına göre paramotorlar 35 bin liradan başlayan fiyatlar ile alıcı bulabiliyor. 

Paramotor kullanmak için eğitim tavsiye edilse de ehliyet zorunluluğu bulunmuyor.

Yaşam Haberleri