Samsun Belediyeevleri İmam Hatip Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Duru Yavuzarslan, matematik öğretmeni ve proje danışmanı Ebru Turan’ın desteğiyle “Solar Fleet” adını verdikleri bir proje tasarladı. Bu projede otobüslerin üzerine yerleştirilen esnek monokristal güneş panelleri sayesinde araçlar enerji ihtiyaçlarını güneşten karşılayacak. Ayrıca fazla enerji depolanarak ticari amaçlarla da kullanılabilecek.
YILDA 18 BİN KİLOVAT ENERJİ
Duru Yavuzarslan, projeyi şu sözlerle anlattı: “Amacımız karbon emisyonunu ve karbon ayak izimizi azaltmaktır. Otobüslerin üzerindeki güneş panelleri günde 50 kilovat enerji depoluyor. Bu da yılda 18 bin kilovat enerjiye denk geliyor. Uzun vadede otobüs, beşinci yılın sonunda maliyetini çıkararak kara geçiyor.”
TİCARİ OLARAK DA KULLANILABİLİR
Proje kapsamında otobüslerde 20 adet esnek yapıya sahip monokristal güneş paneli bulunuyor. Depolanan enerji, otobüsün ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ticari binaların enerji ihtiyacını karşılamak ya da elektrik şebekesine satılmak gibi farklı alanlarda da değerlendirilebilecek. Yavuzarslan, bu özelliğin projeyi daha ekonomik hale getirdiğini belirtti.
YENİLEBİLİR ENERJİDE DESTEK
Projenin danışman öğretmeni Ebru Turan, yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çekerek, “Bu projeyle otobüslerin şehir içi ya da şehir dışı fark etmeksizin enerji ihtiyaçlarını kendi kendilerine karşılayabileceklerini gösteriyoruz. Fosil yakıt kullanımını azaltarak çevreye büyük katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Solar Fleet projesi, yalnızca ekonomik tasarruf sağlamakla kalmayıp karbon emisyonunu azaltarak çevreye de katkıda bulunmayı amaçlıyor. Hem sürdürülebilir enerji kullanımını destekleyen hem de yakıt tasarrufu sağlayan bu proje, yenilikçi bir ulaşım modeli sunuyor.