Havaların ısınmasıyla birlikte tezgâhlardaki balık çeşitliliğinde de değişiklik yaşanıyor. Denizlerdeki mevsimsel geçiş, bazı balık türlerinin av sezonunun sona ermesine neden olurken, bazıları ise en lezzetli dönemine giriyor. Uzmanlar, Nisan ayında tüketilmesi tavsiye edilen balık türlerine dikkat çekerek hem lezzet hem de sürdürülebilir avcılık açısından bilinçli tercihler yapılması gerektiğini vurguluyor. Peki Nisan ayında hangi balıklar yenir? Nisan ayında taze olan balıklar hangileri? İşte yanıtı...
NİSAN GELDİ, TEZGÂH DEĞİŞTİ: Peki Nisan ayında hangi balıklar tüketilir? İşte mevsimin taze balıkları
Nisan ayı, baharın kendisini hissettirdiği bir dönem. Bu değişim denizlerde de kendini gösteriyor. Mevsim geçişiyle birlikte bazı balıkların av sezonu kapandı. Peki Nisan ayında hangi balıklar yenir? Nisan ayında taze olan balıklar hangileri? İşte yanıtı...
PALAMUT VE LÜFERE VEDA
Kış aylarında bolca tüketilen palamut ve lüfer, Nisan itibarıyla lezzetini kaybetmeye başlıyor. Aynı zamanda av yasağı da yaklaştığı için sofralardaki yerini yavaş yavaş bırakıyor.
İŞTE NİSAN AYININ YILDIZLARI
Levrek ve çipura, yıl boyunca bulunabilen, ancak bahar aylarında özellikle kültür balıkçılığında daha uygun fiyatlarla tüketiciyle buluşan seçenekler arasında. Izgara, fırın ya da buğulama olarak tercih edilebilecek bu balıklar, hafif ve sağlıklı bir öğün arayanlar için ideal.
Denizlerin daha az bilinen ama oldukça lezzetli balıkları arasında yer alan mercan ve kırlangıç, Nisan ayında tazeliğini koruyor. Bu balıklar hem ızgara hem de buğulama olarak keyifle tüketilebilir.
Kışın bolca bulunan istavrit ve mezgit, Nisan ayında da bulunabilir. Ancak miktar ve lezzet olarak azalmaya başlar. Yine de taze bulduğunuzda tüketebilirsiniz.Nisan ayında balık alırken özellikle tazelik kriterlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Gözleri parlak, derisi canlı renkte ve eti sert olan balıklar, tazeliğin göstergesidir. Ayrıca sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek için av yasağına giren türlerden uzak durulmalı.