Muharrem ayının 10. günü, Aşure günü olarak idrak ediliyor. İslam alemi için oldukça önemli olan bu özel günde ibadetlerin yanı sıra aşure tatlısı pişirilerek dağıtılıyor. Aşure günü sahip olduğu tarih ile dikkat çekerken, pek çok peygamberin yaşadığı, dinleri ve insanların yaşamını etkileyen olayların yine bu günde yaşadığı görülüyor. Böylesine bir değer taşıyan Aşure gününün de hangi günde olduğu ne zaman başlayıp ne zaman bittiği de en çok merak edilen konulardan biri olmaya devam ediyor.
MUHARREM AYININ 10. GÜNÜ NE ZAMAN, HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?
Muharrem ayının 10. günü yani Aşure günü bu yıl 16 Temmuz Salı gününe denk geliyor.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?
Aşure günü genel anlamda Muharrem ayının 10. Günü başlar ve biter. Ancak bu günün manevi havası günlerce devam eder, bu özel gün halk arasında tek bir gün ile sınırlandırılmaz, ibadetlerin yanı sıra aşure tatlısı yapımı ve dağıtımı Muharrem ayı boyunca devam eder.
AŞURE GÜNÜ ORUCU KAÇ GÜN VE NE ZAMAN TUTULACAK?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Aşure günü hakkında yapılan açıklama şu şekildedir:
Aşure gününde oruç tutmak bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, 3/92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69 [2004]).
Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bugün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğulları’nı düşmanlarından kurtardı. Hz. Mûsâ o gün (şükür olarak) oruç tuttu” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69 [2004]; Müslim, Sıyâm, 127-128 [1130]).
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur.
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharremin dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Müslim, Sıyâm, 133-134 [1134]); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 1/241 [2154]).
Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69 [2001]; Müslim, Sıyâm, 113-126 [1125-1129]).
Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılki aşure orucu 15 Temmuz Pazartesi ve 16 Temmuz Salı günü ya da 16 Temmuz Salı ve 17 Temmuz Çarşamba günü tutulabilecek.